Če je še nedolgo nazaj kuhinjska napa veljala za dekorativni element vaše kuhinje, s čudovitim steklenim okvirjem, pa se današnji trendi nagibajo k bolj »skritim« kuhinjskim napam, ki so postavljene bodisi ob kuhališču bodisi med kuhališčem. A tako ene kot druge potrebujejo primerno nego in dobro vzdrževanje. Ne glede na to, da so izjemno samoumeven kuhinjski aparat v kuhinji, bi ga bilo treba po mnenju strokovnjakov temeljito očistiti vsake tri mesece. Kaj spada med temeljito čiščenje?
Kovinski filter
Večina novejših kuhinjskih nap ima zgolj kovinski filter. Ti filtri ujamejo umazanijo iz zraka in ga posrkajo v svojo notranjost do izvoda. Ker so neposredno v stiku z umazanim zrakom in hlapi maščobe, ki se dviga, so med drugim tudi najbolj na udaru umazanije. Najlažje jih očistimo v pomivalnem stroju, kjer temperatura pomivanja v sodelovanju s tableto za strojno pomivanje kakovostno očisti napo vseh nečistoč, pa tudi maščob. Kovinske filtre je priporočljivo očistiti vsak mesec oziroma sorazmerno z njihovo uporabo.
Karbonski filter
Nekatere nape imajo zraven kovinskega še karbonski filter. Ta je po navadi črne barve iz karbonskih delcev, nameščen nad kovinskim filtrom. V kolikor niste prepričani, če ima vaša napa karbonski filter, to preverite v priročniku z navodili. Žal karbonskega filtra ne moremo oprati, zato ga je treba zamenjati vsake tri do šest mesecev. Tudi brez karbonskega filtra napa ne bo delovala pravilno, zato je njegova prisotnost v tem primeru nujna.
Zunanjost nape
Zunanjost nape je pravzaprav tisto, kar najprej opazimo ali pa tudi ne, odvisno kako »moderno« napo imate. Prav zunanjost praviloma zahteva tudi največ previdnosti in prilagoditev, seveda pa tudi ustrezno nego. Zunanjost je lahko iz nerjavnega jekla, stekla, plastike, vinila, iverne plošče ... Zaradi različnih materialov je treba torej čiščenje prilagajati, a zagotovo ne boste zgrešili, če boste uporabili detergent za ročno pomivanje vode, krpo in toplo vodo. A tudi tukaj naj velja previdnost. Uporabite mehko gobico za čiščenje, saj lahko v nasprotnem primeru poškodujete površino.