Zanimivosti

Različne navade pitja kave

PR
20. 12. 2019, 11.00
Posodobljeno: 20. 12. 2019, 11.40
Deli članek:

Pitje kave je obenem navada in razvada, ki pa se po različnih koncih sveta razlikuje. Slovenci smo ljubitelji sveže mlete kave, katere vonj se že navsezgodaj vije iz naših stanovanj, medtem ko so Italijani privrženci espressa. Kako pa kavo pijejo drugod po svetu?

.
.

Vietnam

Vietnam je drugi največji svetovni proizvajalec kave. Kavo vam postrežejo v kozarcu, kjer je že kondenzirano mleko, na kozarec dajo majhen krožnik z luknjico, na tem krožniku pa je lonček s filtrom, iz katerega se kava kapljico po kapljico nabira v kozarcu.

Španija

Španci izjemno radi pijejo kavo, pripravijo pa jo na zelo zanimiv način. Najprej na dno skodelice dajo malo medu, nato pa vse skupaj prelijejo z espressom ter toplim mlekom. Na koncu dodajo še debelo plast cimeta. Tako pripravljen napitek se imenuje Café con Miel in je odlična ideja za vse, ki želijo zmanjšati vnos sladkorja.

Italija

Če v Italiji naročite kapučino po 10. uri zjutraj vas bo natakar postrani pogledal. To velja za vse kave z mlekom, Italijani namreč čez dan pijejo kavo brez mleka, saj mleko povzroči nemiren želodec po jedi. Če v Italiji naročate espresso, lahko rečete le, da želite kavo, saj kava po italijansko pomeni espresso.

Brazilija

Brazilski ljubitelji kave prisegajo na zelo sladko in zelo koncentrirano kavo, postreženo v majhnih skodelicah, ki jo imenujejo »cafezinho«. Najprej v posebni ponvi segrejejo sladkor in vodo ter nato primešajo kavo. Napitek na koncu precedijo skozi posebno »nogavico«.

Slovenija

Slovenci precej pogosto hodimo na kavo, saj se ob kavi radi družimo in klepetamo. Najraje imamo sveže mleto in kar tri četrtine kave, ki jo spijemo v Sloveniji, izvira iz Brazilije.

Nov trend na slovenskem trg sveže mlete kave pa je kava Barcaffè Single Platation, ki izvira iz ene same plantaže, pridelana je po postopku »pulped natural«, ki kavi doda uravnotežen okusni profil, ki ga bogatijo arome medu, nežno praženih oreščkov in sladkih začimb.

.
.