Skrivnosti o sirih

Dejstva brez lukenj: postrežba in shranjevanje sira

Z.F.
25. 8. 2019, 20.30
Deli članek:

Le kdo ne mara okusnih in slastnih sirov, ki se odlično priležejo ob kozarcu dobrega vina, postreženi z orehi, figami, suhimi marelicami in domačim kruhom ali grisini? Vendar moramo biti pozorni na to, kako narežemo sir in kako ga shranjujemo.

Dreamstime
Sire shranimo na hladnem mestu, pokrite s steklenim pokrovom ali zavite v folijo v hladilniku.

Ponujamo vam nekaj namigov, ki vam bodo v pomoč pri postrežbi in shranjevanju ter bodo pripomogli, da boste v okusu in aromi sirov zares uživali.

Rezanje

Sir lahko narežemo na rezine, kadar ga potrebujemo za sendviče, na kocke, kadar ga postrežemo na pladnju za predjed, ali nastrgamo, kadar ga potresemo po hrani in zapečemo v pečici. Če je sir v obliki hlebčka in ima trdo skorjo, se ne trudite z odstranjevanjem skorje. Pravilo namreč veleva, da naj bi tudi vsako rezino postregli s skorjo, saj je okus tam najbolj intenziven. Če režete mehke sire, prej namočite nož v vodo. Tako boste preprečili trganje pri rezanju.

Ali lahko jem plesniv sir? Če ste kupili sir s plemenito plesnijo, je to namenoma, nikar pa ne uživajte sirov, na katerih se je nabrala bela ali siva plesen, saj vam lahko povzročijo resne težave.

Na voljo je več posebnih nožev

Cel kolut boste najlažje razrezali z nožem, ki ima med držaloma razpeto širše rezilo ali pa kar kovinsko nitko. Za rezine trdega sira se odlično obnese poseben »oblič«, ki ima zarezo, skozi katero drsijo tanke rezine sira. Posebej trdih sirov (kot je na primer parmezan) pa se, kadar so v kolutu, lotimo kar z zašiljeno konico nožička. Bolj kot za rezanje gre v tem primeru za vrtanje sredice. Posebej ukrivljeno rezilo z luknjami ima nožič, ki je namenjen za rezanje mehkejših sirov. Luknje v rezilu preprečijo rezinam, da bi se prilepile na nož.

Shranjevanje

Narezan sir zavijemo v folijo ali položimo v plastično posodo z neprepustno zaprtim pokrovom ali na lesen pladenj s steklenim pokrovom. Hranimo ga na hladnem. Sir v hlebčku shranjujemo v hladilniku, v predelu, ki je namenjen za zelenjavo. Zamrzovanje sira ni priporočljivo, saj tako izgubi aromo in kakovost. Preden sir postrežemo, ga vsaj eno uro prej damo na sobno temperaturo. Le tako bo razvil poln okus in strukturo.

Sir shranjujte zavit v folijo za živila ali shranjenega v plastično posodo z neprepustnim pokrovom. Domači sirni namaz: Mehek kremni sirček lahko pripravite tudi sami. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste