Zanimivosti

Najbolj priljubljeno živilo na svetu

A. K.
25. 8. 2019, 20.00
Deli članek:

Ni še tako dolgo, kar je bil piščanec redek posladek, posebna jed, ki so jo željno čakali in izjemno uživali v njej.

dreamstime
Piščanec s pomarančno omako

Danes je tako splošno dostopen, da se nam zdi že skoraj samoumeven, zato je čas, da tej okusni ptici izkažemo priznanje, ki ji gre.

Piščanec ima številne odlike: zelo je gospodaren, izjemno hranljiv in navdušujoče uporaben, primeren za peko, kuhanje, dušenje ali praženje v voku. Ne glede na to, ali imamo čas za lagodno pripravo kosila ali le nekaj minut, da obrok postavimo na mizo. Piščanec je primeren tako za predjedi, ki vzbujajo tek, slastne solate in imenitne posladke za piknik, pa tudi najrazličnejše vabljive glavne jedi – v nobenem primeru ne moremo zgrešiti. 


Piščanec s pomarančno omako

Priprava: 20 minut, kuhanje: 45 minut

Sestavine za 8 oseb:
(ena porcija vsebuje 454 kcal)

125 g sultanin (zlatih rozin)
60 ml olivnega olja
1,5 kg na četrtine narezanega piščančjega fileja
50 g moke
3 drobno sesekljane šalotke
2 žlici sladkorja
80 ml rdečega vinskega kisa
3 žlice drobno nastrgane pomarančne lupinice
250 ml pomarančnega soka
1 žlica dijonske gorčice
½ žličke soli
malo maščobe

Priprava:

V skledici namakamo rozine v 125 mililitrov vroče vode dvajset minut oziroma dokler se ne zmehčajo, nato jih odcedimo.

Medtem v veliki kozici z odebeljenim dnom na zmernem ognju segrejemo polovico olja. Kose piščanca povaljamo v moki in odvečno otresemo. Polovico kosov popečemo v kozici štiri minute z vsake strani oziroma dokler ne pozlatijo. Preložimo jih na krožnik. V kozico dodamo preostalo olje in popečemo preostale kose piščanca. Preložimo jih na krožnik.

V kozico dodamo šalotko, zmanjšamo ogenj in pražimo štiri minute oziroma dokler se ne zmehča. Potresemo jo s sladkorjem, povečamo ogenj in pražimo dve minuti oziroma dokler ne karamelizira. Zalijemo jo s kisom in kuhamo eno minuto. Dodamo pomarančno lupinico in sok, gorčico, sol in sultanine, zavremo ter kuhamo pet minut. 

Piščanca vrnemo v kozico in zavremo. Zmanjšamo ogenj, pokrijemo in počasi kuhamo petnajst minut oziroma dokler se meso povsem ne skuha.

Piščanca porazdelimo na krožnike. Omako ponovno zavremo in kuhamo dve minuti oziroma dokler nekoliko ne povre. Odstavimo in vmešamo žlico masla. Piščanca polijemo z omako in postrežemo.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 7, 8. 7. 2019