Limonin šarkelj z bezgovo glazuro
Sestavine za testo:
130 g mehkega masla
100 g sladkorja
vanilin sladkor
ščepec prave vanilje
7 jajc
4 žlice mleka
ščepec soli
½ naribane limonine lupinice
100 g moke
ščepec pecilnega praška
1 žlička gustina
50 g kandirane limonine lupine
70 g grobo narezanih orehov
Pekač namažemo z maslom in potresemo z moko. Maslo damo v posodo in z mešalnikom mešamo, dokler se ne speni. Počasi dodajamo sladkor in vaniljo, vanilin sladkor, rumenjake, mleko, sol in naribano limonino lupino. Dobro pomešamo. Nato rahlo vmešamo moko z pecilnim praškom in gustinom ter trd sneg iz beljakov. Na koncu dodamo orehe in kandirane limonine koščke.
Pečemo v (prej ogreti) pečici 30–40 minut pri 180 stopinjah. Ko šarkelj vzamemo iz pečice, ga v modlu ohlajamo 10 minut, nato ga prestavimo na mrežico in do konca ohladimo.
Preliv:
0,5 dcl bezgovega sirupa
sok pol limone
sladkor v prahu
1 žlica masla
Za preliv zmešamo limonin sok, bezgov sirup, maslo ter toliko sladkorja v prahu, da je preliv gosto tekoč. Po ohlajenem pecivu z žlico namažemo bezgov preliv in pustimo, da se strdi.