Zanimivosti

Za prste obliznit' - paradižnikova solata z avokadom

M. O. Ž, Zarja
1. 7. 2019, 11.01
Deli članek:

Paradižnik tako kot mnoge ostale vrtnine vsebuje veliko vode, in sicer okoli 94 %, poleg tega pa vsebuje tudi veliko vitamina A in C. Naj se zato čim večkrat znajde na vašem jedilniku. Danes pripravljamo paradižnikovo solato z avokadom.

Revija Zarja
Paradižnikova solata z avokadom.

Paradižnikova solata z avokadom

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Sestavine: 8 rezin kruha iz polnovredne moke, 2 žlici olivnega olja, ½ žličke morske soli, poper, 2 avokada, 4 mesnati paradižniki. Za preliv: 4 rezine slanine, 2 žlici olivnega olja, 3 žlice jabolčnega kisa, ½ žlice medu, ½ žlice gorčice, sol, poper.

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Na dno pekača položimo rezine kruha. Zmešamo olivno olje, sol in poper. S to mešanico premažemo rezine kruha in jih hrustljavo zapečemo (8–10 minut v pečici). Počakamo, da se kruh popolnoma ohladi, potem pa ga vstavimo v plastično vrečko in zdrobimo v drobtine. Avokada razpolovimo, odstranimo koščico, olupimo in narežemo na četrtine. Paradižnike umijemo in narežemo na rezine. Šest avokadovih četrtink pretlačimo v pire, solimo. Za preliv v ponvi brez maščobe popražimo na koščke narezano slanino. Koščke odložimo na papirnato brisačko. Žlico maščobe zmešamo z olivnim oljem, kisom, medom, gorčico, soljo in poprom. Dobro premešamo. Na štiri krožnike položimo po eno rezino paradižnika, pokapljamo s prelivom, naložimo avokadov pire, potresemo s slanino in kruhovimi drobtinami ter to večkrat ponovimo. Četrtino avokada narežemo na šest tankih rezin in jih položimo na vrh vsake solatne zloženke. Pokapljamo še s prelivom in postrežemo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 26, 24. 6. 2019.