Zanimivosti

Cvetačni kuskus za prste obliznit'

M. O. Ž., Zarja
25. 6. 2019, 11.01
Deli članek:

Že veste, kaj boste danes kuhali? Ne? Kaj pa, če pripravite jed po našem receptu?

Revija Zarja
Cvetačni kuskus

Cvetačni kuskus

Za 4 osebe

Priprava: 35 minut

Sestavine:

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Za kuskus: 1 velika glava cvetače, 150 ml zelenjavne jušne osnove, 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 strok česna, 2 žlici na koščke narezane buče hokaido, 2 žlici na koščke narezane bučke, 2 žlici na koščke narezanega korenja, 1 žlica sesekljane šalotke, morska sol, 4 žlice olivnega olja, 2 žlici belega balzamičnega kisa.

Za cvetačni pire: 50 g šalotk, 30 g masla, 250 g cvetačnega stržena (trd osrednji del), 50 ml belega vina, 60 g smetane, sol.

Za marinirane redkvice: 12 redkvic, 1 ščepec morske soli, ½ ščepca sladkorja, 1 žlička belega balzamičnega kisa, 3 žličke olivnega olja, 4 majhni šampinjoni.

Priprava: Za kuskus cvetačo razdelimo na cvetke in jih naribamo toliko, da zadošča za 12 žlic. Preostanek na drobno zrežemo in prihranimo. Juho zavremo z rožmarinom, timijanom ter olupljenim in sesekljanim česnom. Naribano cvetačo stresemo v juho in kuhljamo 30 sekund. S penovko jo poberemo iz lončka in shranimo v skodelici. Koščke zelenjave (buče, bučke, korenje, cvetačo, šalotko) podušimo na dveh žlicah olivnega olja in jih potem dodamo cvetači v skodelici. Začinimo s kisom in preostalim olivnim oljem, solimo. Za pire olupimo šalotko in jo sesekljamo. Cvetačni stržen na drobno zrežemo. Najprej na maslu popražimo šalotko, potem dodamo še dele cvetače. Solimo, zalijemo z vinom in kuhljamo toliko časa, da tekočina povre. Zalijemo s smetano, ukašimo in precedimo. Redkvice umijemo in narežemo na manjše koščke. Začinimo jih s soljo in sladkorjem ter pustimo marinirati 10 minut. Potem jih odcedimo ter vmešamo kis in olje. Šampinjone narežemo na rezine. Cvetačni pire z žlico naložimo na krožnike in poravnamo. Nanj odmerimo kuskus, redkvice in šampinjone.

Objavljeno v reviji Zarja št. 25, 18. 6. 2019.

Zanimivosti

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem