Cvetačni kuskus
Za 4 osebe
Priprava: 35 minut
Sestavine:
Za kuskus: 1 velika glava cvetače, 150 ml zelenjavne jušne osnove, 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 strok česna, 2 žlici na koščke narezane buče hokaido, 2 žlici na koščke narezane bučke, 2 žlici na koščke narezanega korenja, 1 žlica sesekljane šalotke, morska sol, 4 žlice olivnega olja, 2 žlici belega balzamičnega kisa.
Za cvetačni pire: 50 g šalotk, 30 g masla, 250 g cvetačnega stržena (trd osrednji del), 50 ml belega vina, 60 g smetane, sol.
Za marinirane redkvice: 12 redkvic, 1 ščepec morske soli, ½ ščepca sladkorja, 1 žlička belega balzamičnega kisa, 3 žličke olivnega olja, 4 majhni šampinjoni.
Priprava: Za kuskus cvetačo razdelimo na cvetke in jih naribamo toliko, da zadošča za 12 žlic. Preostanek na drobno zrežemo in prihranimo. Juho zavremo z rožmarinom, timijanom ter olupljenim in sesekljanim česnom. Naribano cvetačo stresemo v juho in kuhljamo 30 sekund. S penovko jo poberemo iz lončka in shranimo v skodelici. Koščke zelenjave (buče, bučke, korenje, cvetačo, šalotko) podušimo na dveh žlicah olivnega olja in jih potem dodamo cvetači v skodelici. Začinimo s kisom in preostalim olivnim oljem, solimo. Za pire olupimo šalotko in jo sesekljamo. Cvetačni stržen na drobno zrežemo. Najprej na maslu popražimo šalotko, potem dodamo še dele cvetače. Solimo, zalijemo z vinom in kuhljamo toliko časa, da tekočina povre. Zalijemo s smetano, ukašimo in precedimo. Redkvice umijemo in narežemo na manjše koščke. Začinimo jih s soljo in sladkorjem ter pustimo marinirati 10 minut. Potem jih odcedimo ter vmešamo kis in olje. Šampinjone narežemo na rezine. Cvetačni pire z žlico naložimo na krožnike in poravnamo. Nanj odmerimo kuskus, redkvice in šampinjone.