Priprava: 80 minut
Čas za hlajenje: 3,5 ure
Sestavine:
Za testo: 250 g sladkorja, 500 g mrzlega masla, 1 ščepec soli, 1 zavoj vaniljin sladkorja, 1 žlička nastrgane limonine lupine, 2 jajci, 750 g moke, 1 žlička pecilnega praška.
Za kremo: 500 g skute, sok ½ limone, sredica vaniljevega stroka, 200 ml vode, 2 zavojčka utrjevalca za smetano, 500 g sladke smetane.
In še: 450 g svežega jagodičevja, sveže užitno cvetje, bomboni.
Priprava: Za testo zmešamo sladkor, maslo, sol, vaniljin sladkor in limonino lupino. Med gnetenjem dodamo jajci. Moko zmešamo s pecilnim praškom, dodamo testu in zgnetemo v hlebček. Zavijemo ga v prozorno folijo in za tri ure postavimo na hladno. Potem testo razvaljamo 5 mm na tanko. Vstavimo ga na dno dveh okroglih in dveh kvadratnih pekačev (glej fotografijo). Pečemo 10–15 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj. Ko se pečeno testo ohladi, izrežemo kose, iz katerih sestavimo dve številki 5. Za nadev zmešamo skuto, limonin sok, sredico vaniljevega stroka, vodo in utrjevalec smetane. Smetano stepemo posebej in jo dodamo kremi. Polovico kreme napolnimo v dresirno vrečko in nabrizgamo v enakomernih kupčkih na spodnjo številko pet. Torto za pol ure postavimo v hladilnik, potem pa na kupčke kreme položimo še drugo številko pet. Tudi nanjo nabrizgamo kremo in torto okrasimo z jagodičevjem, lahko tudi s cvetlicami in bomboni.