Zanimivosti

To je odličen recept za domače ribje palčke

Marjana Ogorevc Žgalin
20. 6. 2019, 11.01
Deli članek:

Ni nam treba čakati na dopust in počitnice na obali, ampak si lahko že jutri pričaramo morje kar doma, točneje na krožniku.

Revija Zvezde
Domače ribje palčke

Domače ribje palčke

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Sestavine: 2 žlici olja, 600 g bele ribe (fileja), 1–2 žlički limoninega soka, 2 žlici medu, 50 g koruznih kosmičev, 40 g nastrganega parmezana, 60 g moke.

Za pomako: 125 ml olja, 1 rumenjak, 1 žlička svetlega balzamičnega kisa, 1 žlička limoninega soka, 1 žlička gorčice, 1 kisla kumarica, 1 žlica kisle smetane, 1 žlica sesekljanih zelišč (npr. peteršilj, drobnjak, koprc), 1–3 žlički medu, sol, poper.

In še: olje za cvrenje

Priprava: Ribo narežemo na manjše koščke in pokapljamo z limoninim sokom. Še prej pazljivo odstranimo vse koščice. Solimo, popramo. Olje zmešamo z medom. Kosmiče zdrobimo  in zmešamo s parmezanom. Koščke rib najprej pomočimo v moko, potem v medeno mešanico in nazadnje v parmezanovo zmes  s kosmiči. Palčke ocvremo v olju in postrežemo s pomako.

Za pomako zmešamo rumenjak s kisom, limoninim sokom in gorčico. V curku in med mešanjem prilijemo še olje. Kumaro zrežemo na koščke ter jih skupaj s kislo smetano in zelišči vmešamo v pomako. Začinimo s soljo, poprom in medom.   

Objavljeno v reviji Zarja št. 24, 11. 6. 2019.