Zanimivosti

Ni ga tiča čez prašiča

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
20. 5. 2019, 11.01
Deli članek:

Večina ljubiteljev mesa pri nas tradicionalno stavi na svinjino. Vsi poznamo šaljivko »ni ga tiča čez prašiča«, pa tisto o najboljši ribi, »ihanskem brancinu«, in najbrž bi se našel še kakšen, ki poje slavo dobremu kosu svinjskega mesa. Receptov za njegovo pripravo ne manjka.

Revija Zarja
Pečenka

Svinjska pečenka

Za 4 osebe

Priprava: 120 min

Sestavine: 1 šopek jušne zelenjave, 1 velika čebula, 1 glavica česna, 1–1,2 kg svinjine, sol, poper, 2 žlici olja, 3 lovorovi listi, 8–10 zrn črnega popra, 550 ml čiste zelenjavne juhe, 150 ml suhega rdečega vina, moka za zgostitev omake.

Priprava: Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo ter na grobo sesekljamo. Meso solimo in popramo. Kožo križno prerežemo in meso na vročem olju popečemo z vseh strani. Prestavimo ga v pekač ter dodamo zelenjavo, čebulo, česen, lovor in poper. Zalijemo z 200 ml juhe in pečemo pol ure na 220 stopinjah. Potem znižamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo še 50–60 minut. Med peko počasi prilijemo še 200 ml juhe. Pečenko vzamemo iz pekača. Omako precedimo in zelenjavo pretlačimo. Zalijemo s preostalo juho in vinom ter zavremo. Zgostimo z moko, kuhljamo še kakšno minuto. Pečenko narežemo na rezine in postrežemo z omako. 

Objavljeno v reviji Zarja št. 20, 14. 5. 2019.