Sestavine za 4 osebe:
500 g moknatega krompirja,
250 g moke,
1 jajce,
2 žlici mleka,
sol,
1 čebula,
½ šopka peteršilja,
20 g masla,
100 g kuhane šunke,
200 g surove pečenice,
1 žlička majarona in
poper.
Krompir operemo in v malo vode skuhamo do mehkega (okoli 20 minut). Kuhan krompir odcedimo, olupimo in stisnemo skozi stiskalnico. Dodamo moko, jajce, mleko in sol, sestavine temeljito zmešamo in ugnetemo v gladko testo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj oplaknemo in temeljito otresemo. Listke potrgamo s stebelc in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in pražimo 3 minute. Šunko narežemo na kockice. Iz pečenice iztisnemo nadev. Šunko, opraženo čebulo, nadev iz pečenice, peteršilj in majaron temeljito zmešamo v skledi. Po okusu dosolimo in popopramo. Z navlaženimi rokami oblikujemo iz krompirjeve mase 8 cmokov in v sredino vsakega vtisnemo po žličko nadeva. Zavremo veliko vode, jo posolimo in položimo vanjo cmoke. Vročino zelo znižamo in cmoke kuhljamo okoli 20 minut. Kuhane odcedimo in takoj ponudimo. Poleg se poda kakšna zelenjavna priloga, na primer zdušen ohrovt ali kislo zelje.