Potrebujemo:
- 1 kg izkoščičenih sliv
- česen po želji
- limonino lupinico
- 400 g rjavega sladkorja muscovado (oz. po okusu)
- 3–4 dl vinskega kisa
- 1 žličko strtih koriandrovih semen
- 1 žličko (2 g) mlete rdeče paprike
- 1 žličko čilijevih kosmičev
- 1 žličko naribanega ingverja
Priprava:
Slive skupaj s kisom kuhamo v večji pokriti kozici na šibkem ognju približno deset minut. Ko se sadje malce razpusti, dodamo sladkor in vse preostale sestavine in počasi mešamo do vrenja. Ko zavre, temperaturo še znižamo in slabo uro kuhamo z odprto posodo, da se zmes zgosti. Slive lahko zamenjamo s figami, mangom, hruškami, jabolki. Odlične so tudi asimine. Začimbe dodamo po okusu, jaz jih obožujem in jih dodam več, kot je zapisano. Čatni lahko uporabimo kot omako k riževim in piščančjim jedem, odličen pa je tudi kot preliv čez palačinke.