Z lečo
Za 3 osebe
Priprava: 40 minut
Sestavine: 200 g zelene leče, 1 rdeča paprika, 2 jajci, 1 čebula, 2 stroka česna, 100 g korenja, 100 g kumare, 1 šopek peteršilja, 10 g vloženih sardelnih filejev, 1 ½ žlica mešanih italijanskih začimb, 2 žlici olivnega olja, sol, poper, 1–2 žlici rdečega vinskega kisa, 2 žlički kaper, 100 g feta sira, 30 g praženih pinjol.
Priprava: Lečo skuhamo po navodilih na embalaži, kuhano odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in odložimo. Papriki odstranimo semena, narežemo na koščke in jih stresemo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko. Pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj, 15–18 minut. Jajci v trdo skuhamo, olupimo in narežemo na koščke. Olupimo česen in čebulo in oboje sesekljamo. Korenje ostrgamo in narežemo na dolge trakove. Kumare zrežemo na centimeter velike koščke. Sesekljamo tudi osmukan peteršilj in sardele. Čebulo popražimo v ponvi, na žlici olja. Dodamo italijanske začimbe, česen in sardele. Dušimo kakšno minuto. Dodamo lečo, popramo in vmešamo še kis, peteršilj in preostalo olivno olje. V skodele odmerimo lečo in trakove korenja, koščke kumare in paprike. Potresemo s kaprami, nadrobljeno feto, pinjolami in koščki jajca.