Zanimivosti

Solata z bulgurjem: popolna kombinacija maščob in ogljikovih hidratov!

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
15. 5. 2019, 11.01
Deli članek:

Solatne sklede, ki jim pravijo Buddha bowls, so sestavljanka iz zelenjave, mesa in preliva, torej prava simfonija okusov, ki zadoščajo za cel obrok. V vsaki skledi naj bi bila popolna kombinacija maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Posamezna živila so lahko surova ali kuhana, vroča ali mrzla, mogoče so namreč kombinacije vseh načinov priprave in temperaturnih stanj. Naj vam teknejo!

Revija Zarja
Z bulgurjem

Z bulgurjem

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Sestavine: 600 g maslene buče, 1 rdeča paprika, 4 žlice olivnega olja, sol, poper, 40 g kokosovih ostružkov, 60 g bučnih semen, 350 g brokolija, 1 mlada čebula, 200 g bulgurja, 2 žlici mešanih začimb (npr. kari, mleta rdeča paprika, česen in čebula v prahu, kurkuma, peteršilj, čili, kajenski poper), 1 granatno jabolko.

Priprava: Bučo razpolovimo, odstranimo semena in olupek. Papriko očistimo semen, bučo in papriko narežemo na koščke (2 cm). Stresemo jih v skledo, dodamo dve žlici olja in sol ter dobro premešamo. Stresemo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, in pečemo 10–15 minut na 200 stopinjah. Bučna semena popražimo v ponvi brez maščobe, na koncu dodamo še kokosove ostružke. Stresemo iz ponve in ohladimo. Brokoli razdelimo na cvetke in jih v ponvi tri minute pražimo na preostalem olju. Zalijemo z malce vode in v pokriti posodi kuhljamo še 8–10 minut. Mlado čebulo očistimo in narežemo na obročke. Bulgur pripravimo po navodilih na embalaži, le da v vrelo vodo dodamo še mešanico začimb. Granatnemu jabolku odstranimo semena. Bulgur razdelimo v skodele, dodamo zelenjavo, semena granatnega jabolka in potresemo s kokosovimi ostružki in bučnimi semeni.

Objavljeno v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.