Zanimivosti

Polna skleda za prazen želodec

Marjana Ogorevc Žgalin
14. 5. 2019, 11.01
Deli članek:

Solatne sklede, ki jim pravijo Buddha bowls, so sestavljanka iz zelenjave, mesa in preliva, torej prava simfonija okusov, ki zadoščajo za cel obrok. V vsaki skledi naj bi bila popolna kombinacija maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Posamezna živila so lahko surova ali kuhana, vroča ali mrzla, mogoče so namreč kombinacije vseh načinov priprave in temperaturnih stanj. Naj vam teknejo!

Revija Zarja
Solata s cvetačo

S cvetačo

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Sestavine:1 kg cvetače, 1 strok česna, 1 konzerva (425 ml) čičerike, 6 žlic olivnega olja, 2 žlici mešanih začimb (npr. kari, mleta rdeča paprika, česen in čebula v prahu, kurkuma, peteršilj, čili, kajenski poper), sol, poper, 1 kos posušenega paradižnika, 150 g mlade špinače, 50 g orehovih jedrc, 250 g jogurta (1,5 % maščobe), 1 žlica sezamove paste (tahini), sok ½ limone, 1 žlička medu, 100 g svežih ali zamrznjenih brusnic (lahko jih nadomestimo s 50 g posušenih, a nesladkanih brusnic), 80 g feta sira.

Priprava: Cvetačo umijemo in razdelimo na cvetke. Česen olupimo in sesekljamo. Čičeriko odcedimo. V veliki skledi mešanico začimb zmešamo s tremi žlicami olivnega olja, dodamo na koščke zrezan paradižnik, sol in poper. V skledo stresemo cvetačo, česen in čičeriko in dobro premešamo, da se vse dobro začini. Stresemo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 25 minut. Medtem špinačo splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Orehe popražimo v ponvi brez maščobe, stresemo jih iz ponve in odložimo, da se ohladijo. Za preliv zmešamo jogurt s sezamovo pasto (tahini), limoninim sokom, medom in preostalim olivnim oljem. V sklede razdelimo cvetačo, čičeriko in špinačo. Potresemo z brusnicami, praženimi orehi in nadrobljeno feto. Postrežemo s prelivom.

Objavljeno v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.