S cvetačo
Za 4 osebe
Priprava: 50 minut
Sestavine:1 kg cvetače, 1 strok česna, 1 konzerva (425 ml) čičerike, 6 žlic olivnega olja, 2 žlici mešanih začimb (npr. kari, mleta rdeča paprika, česen in čebula v prahu, kurkuma, peteršilj, čili, kajenski poper), sol, poper, 1 kos posušenega paradižnika, 150 g mlade špinače, 50 g orehovih jedrc, 250 g jogurta (1,5 % maščobe), 1 žlica sezamove paste (tahini), sok ½ limone, 1 žlička medu, 100 g svežih ali zamrznjenih brusnic (lahko jih nadomestimo s 50 g posušenih, a nesladkanih brusnic), 80 g feta sira.
Priprava: Cvetačo umijemo in razdelimo na cvetke. Česen olupimo in sesekljamo. Čičeriko odcedimo. V veliki skledi mešanico začimb zmešamo s tremi žlicami olivnega olja, dodamo na koščke zrezan paradižnik, sol in poper. V skledo stresemo cvetačo, česen in čičeriko in dobro premešamo, da se vse dobro začini. Stresemo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 25 minut. Medtem špinačo splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Orehe popražimo v ponvi brez maščobe, stresemo jih iz ponve in odložimo, da se ohladijo. Za preliv zmešamo jogurt s sezamovo pasto (tahini), limoninim sokom, medom in preostalim olivnim oljem. V sklede razdelimo cvetačo, čičeriko in špinačo. Potresemo z brusnicami, praženimi orehi in nadrobljeno feto. Postrežemo s prelivom.