Zanimivosti

Juha je lahko odličen brezalkoholni aperitiv

Revija Maja
2. 5. 2019, 11.01
Deli članek:

Ta ledena juha se ne prileže le v vročih dneh, ampak je tudi odličen brezalkoholni aperitiv in jo na večerni zabavi lahko ponudimo kar v kozarcih.

Revija Maja
Ledena zelenjavna juha

Hladna zelenjavna juha
30 minut

Sestavine za 4 osebe:
2 kosa dva dni starega kruha brez skorje
4 veliki zreli paradižniki
1/2 rdeče in 1/2 zelene paprike
1 majhna bela ali rdeča čebula
1 kumara
1 strok česna
1 rebro stebelne zelene
6 dl paradižnikovega soka
1 do 2 žlici vinskega kisa
2 žlici olivnega olja
sol in sveže mlet poper
1 žlica sesekljanega peteršilja

Kruh narežemo na kocke, pokapljamo s kisom in prelijemo z 2 dl vode. Paradižnike olupimo, jim odstranimo semena, polovico na grobo narežemo in drugo polovico zrežemo na kockice. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Polovico paprike zrežemo na kockice. Kumaro olupimo, po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo semena. Dve tretjini kumare narežemo na kose, preostalo tretjino na kockice. Zeleno na drobno zrežemo. Vso na kockice narezano zelenjavo damo v skledo.

Namočen kruh, čebulo, česen, kose paradižnika, kose paprike, kose kumare, polovico zelene, paradižnikov sok in olje zmiksamo, da dobimo gladko zmes. Po okusu jo začinimo s soljo in poprom, zlijemo v skledo s kockicami zelenjave, dodamo sesekljan peteršilj, premešamo, pokrijemo in damo za najmanj 2 uri v hladilnik. Ohlajeno juho lahko razredčimo z ledenimi kockami, da bo bolj nasitna, pa zraven ponudimo česnov kruh.

Nasvet

Ta ledena juha se ne prileže le v vročih dneh, ampak je tudi odličen brezalkoholni aperitiv in jo na večerni zabavi lahko ponudimo kar v kozarcih.

Objavljeno v reviji Maja št. 7, 29. 3. 2019.