Zanimivosti

Sayve - prvi veganski sir, narejen v Sloveniji

Teja Pelko
9. 5. 2019, 16.01
Deli članek:

Vse več ljudi se odpoveduje izdelkom živalskega izvora - nekateri iz zdravstvenih, drugi pa iz etičnih razlogov. Siroljubci so zdaj za potešitev svojih gurmanskih užitkov dobili izvrsten nadomestek - veganske sire Sayve, v katerih bodo lahko uživali brez skrbi.

Marko Vavpotič, M24.si
Veganski siri Sayve so na voljo v petih okusih - poleg osnovnega še v obogatenih različicah s tartufi, čilijem, orehi in črnim poprom.

Ustvarilo jih je slovensko podjetje v sodelovanju s svetovno znanim in večkrat nagrajenim Vegan Master Chefom in direktorjem mojstrskega konditorja Veganok akademije Emanueleom Di Biasejem. Di Biase je bil sprva prehranski tehnolog, ko je pred 15 leti postal vegan, ker izredno ljubi živali, pa je začel delati kot kuharski šef zdravnikov ter ljudi z zdravstvenimi težavami. S snovanjem veganskega sira se je začel ukvarjati pred 12 leti, zdaj pa je po zaslugi partnerstva s slovenskim podjetjem Sayve končno uresničil svoje sanje. »Začelo se je s preučevanjem sestavin. Živalski sir je narejen iz mleka in sirila, mi pa teh sestavin nismo hoteli. Prav tako nisem hotel ustvariti 'nadomestka' in posnemati, kar že obstaja, temveč narediti nekaj povsem novega. Želel sem, da bi bil to izdelek z lastnim dostojanstvom, ki bo predstavljal tudi priložnost za etično izbiro uporabnikov,« pravi Emanuele.

Marko Vavpotič, M24.si
Svetovno znani in večkrat nagrajeni Vegan Master Chef ter direktor mojstrskega konditorja Veganok akademije Emanuele Di Biase, ki je razvil veganske sire Sayve, med predstavljanjem svojega produkta.

Osnovna sestavina sira je čičerika, na voljo pa je v petih okusih - poleg osnovnega še v obogatenih različicah s tartufi, čilijem, orehi in črnim poprom. Izdelek je narejen po najvišjih standardih z vsemi potrebnimi certifikati in s sestavinami ekološkega izvora. Ne vsebuje mlečnih izdelkov, laktoze, soje ali glutena. Sir proizvajajo v Trzinu, 90 odstotkov pa ga izvažajo v sosednje države. Pri nas je na voljo v ljubljanskem Maximarketu, Centru Mercator Šiška, v Kranju in na spletu, kmalu pa ga bo moč dobiti tudi na policah drugih trgovin.

Zastopnico podjetja Sayve, Tjašo Nikolovski, predvsem zelo veseli, da jim je uspelo ustvariti takšno strukturo sira, ki je primerna za več načinov uporabe. Uživamo ga namreč lahko samo narezanega kot dodatek h kruhu, z vinom, olivnim oljem …, lahko pa ga tudi paniramo, popečemo v opečencu, dodamo na pico ali pa naribamo na testenine. Trenutno je to njihov prvi izdelek, imajo pa že kar nekaj idej, tako da se nam v prihodnosti obeta prava veganska gurmanska meka.

Marko Vavpotič, M24.si
Panirani siri Sayve

NEKAJ IDEJ ZA UPORABO SIRA SAYVE

Testenine s Sayvejem

Naribajte izbrani Sayve, na primer z orehi ali s čilijem. Dodajte lonček vode iz kuhanja testenin in premešajte. Združite s kuhanimi testeninami in postrezite.

Marko Vavpotič, M24.si
Testenine s sirom Sayve

Špageti s Sayve in zelenjavo

Zelenjavo skuhajte na pari, dodajte nariban Sayve in lonček z vodo iz testenin, dodajte kuhane špagete in premešajte.

Rižota z žafranom

Skuhajte riž, dodajte malo vode z žafranom in nariban Sayve.

Lazanja Sayve

Skuhajte testenine za lazanjo v slani vodi in jih ocedite.

Pripravite testenine za lazanjo, Sayve omako (nariban Sayve in vroča voda) in paradižnikovo omako. Ustvarite vsaj 4 plasti in jih pecite 20 minut pri 180 stopinjah. Pustite počivati 5 minut in postrezite.

Omaka

Skuhajte izbrano zelenjavo na pari, dodajte veliko naribanega Sayveja in zmešajte.