Zanimivosti

Takšne potice najbrž še niste jedli!

C. R., Maja
22. 4. 2019, 16.01
Deli članek:

Ledena potica za sladkosnede.

Revija Maja
Ledena potica

Ledena potica

Testo
Sestavine:
500 g moke
180 g margarine ali masla
6 rumenjakov
2 žlici sladkorja
40 g kvasa
lupinica 1 limone
2,5 dl mleka
sol

Priprava:

1. Zamesimo testo kot za druge potice. Moko presejemo v skledo, da jo prezračimo. Naredimo jamico in vanjo vlijemo v sladkanem toplem mleku stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo, da dve minuti vzhaja. Pazimo, da sol in kvas v začetku ne prideta skupaj.

2. Testo naj šest ur počiva v hladilniku. Posodo pokrijemo z mokro krpo. Po šestih urah testo na tanko razvaljamo in namažemo z nadevom.

Ledeni nadev

Sestavine:
370 g zmletih orehovih (ali mandljevih) jedrc
180 g sladkorja
6 beljakov (za trd sneg)
1 vaniljin sladkor
2 žlici ruma
lupinica 1 limone

Priprava:
1. Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z ohlajenim nadevom ter zvijemo v potico. Potico pustimo še pol ure počivati na toplem. Na začetku jo pečemo pri 220 stopinjah, ko zarumeni, pa temperaturo znižamo na 180 stopinj. Pečemo eno uro. Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, potem jo zvrnemo na desko.

Objavljeno v prilogi revije Maja Velika noč.