Čeprav so recepti in priprava podobni, ima vsaka pokrajina in celo vsaka hiša svojega. Za velikonočni kruh zamesimo boljše kvašeno testo z mlekom in jajci ter ga oblikujemo v hlebec, na Primorskem iz takšnega boljšega testa pečejo rahlo pinco z rozinami, zlasti otrokom in gostom pa so namenjeni lepo oblikovani ptički, venčki ter menihi. V starejših receptih so količine kvasa in sladkorja znatno manjše od tistih, ki jih najdemo v sodobnih knjigah, enako velja za maslo in jajca. Če pa se tudi ob praznikih želimo izogniti beli moki in belemu sladkorju ter se posladkati z zdravim kolačem, ga spečemo iz mešanice polnovredne in koruzne moke ter osladimo s trsnim sladkorjem.
Praznični sladki kruh
Sestavine za 1,5-kilogramski hlebec:
1 kg moke
20 g kvasa
2 rumenjaka
60 g masla
3 žlice sladkorja
20 g soli
3 dl mleka in 3 dl vode (približno)
1 jajce za mazanje
100 g rozin
Priprava:
1. Moko zmešamo s soljo in sladkorjem, dodamo nadrobljen kvas, rumenjaka, mlačno mleko in vodo ter zamesimo srednje gosto testo. Oblikujemo ga v hlebec, damo v skledo, pokrijemo s čistim prtičem in pustimo napol vzhajati.
2. Nato testo pregnetemo, znova oblikujemo v hlebec, ga položimo na pekač in pustimo vzhajati. Pečico ogrejemo na 170 do 180 stopinj.
3. Ko hlebec naraste na dvojno količino, ga premažemo s stepenim jajcem in na vrhu naredimo tri vzporedne zareze ali ga zarežemo v obliki križa. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno eno uro.
Sladki praznični kruhki v obliki venčka, ptička ali meniha
Sestavine za 15 do 20 kosov:
1 kg bele moke
20 g kvasa
2 jajci
600 g masla
2 žlici sladkorja
10 g soli
2,5 dl mleka in 2,5 dl vode (približno)
1 ali 2 jajci za mazanje
Priprava:
1. Iz moke, sladkorja in soli, nadrobljenega kvasa, mlačnega mleka, razžvrkljanih jajc in stopljenega masla zgnetemo srednje gosto testo. Oblikujemo ga v hlebček, damo v veliko skledo, pokrijemo s čistim prtičem in pustimo vzhajati približno pol ure.
2. Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na 30 enako velikih delov, jih najprej oblikujemo v svaljke in nato v ptičke, venčke ali menihe. Ptičke naredimo tako, da iz krajšega svaljka naredimo vozel, nato en konec oblikujemo v glavico, drugega v rep. Venčke naredimo iz treh svaljkov, ki jih prepletemo v kito in oblikujemo v venček. Menihe naredimo tako, da dva svaljka prekrižamo, ovijemo okrog v trdo kuhanega jajca in nato spletemo v dvojno kito. Kruhke pustimo vzhajati, nato jih premažemo s stepenim jajcem, postavimo v pečico, ogreto na 170 do 180 stopinj, in pečemo približno 20 minut.