Zanimivosti

Praznični sladki kruh

Alenka Kavčič, Maja
20. 4. 2019, 16.01
Deli članek:

Po starih slovenskih običajih za vsak praznik pečemo posebno vrsto boljšega kruha.

Revija Maja
Sladki kruh

Čeprav so recepti in priprava podobni, ima vsaka pokrajina in celo vsaka hiša svojega. Za velikonočni kruh zamesimo boljše kvašeno testo z mlekom in jajci ter ga oblikujemo v hlebec, na Primorskem iz takšnega boljšega testa pečejo rahlo pinco z rozinami, zlasti otrokom in gostom pa so namenjeni lepo oblikovani ptički, venčki ter menihi. V starejših receptih so količine kvasa in sladkorja znatno manjše od tistih, ki jih najdemo v sodobnih knjigah, enako velja za maslo in jajca. Če pa se tudi ob praznikih želimo izogniti beli moki in belemu sladkorju ter se posladkati z zdravim kolačem, ga spečemo iz mešanice polnovredne in koruzne moke ter osladimo s trsnim sladkorjem.

Praznični sladki kruh

Sestavine za 1,5-kilogramski hlebec:
1 kg moke
20 g kvasa
2 rumenjaka
60 g masla
3 žlice sladkorja
20 g soli
3 dl mleka in 3 dl vode (približno)
1 jajce za mazanje
100 g rozin

Priprava:

1. Moko zmešamo s soljo in sladkorjem, dodamo nadrobljen kvas, rumenjaka, mlačno mleko in vodo ter zamesimo srednje gosto testo. Oblikujemo ga v hlebec, damo v skledo, pokrijemo s čistim prtičem in pustimo napol vzhajati.

2. Nato testo pregnetemo, znova oblikujemo v hlebec, ga položimo na pekač in pustimo vzhajati. Pečico ogrejemo na 170 do 180 stopinj.

3. Ko hlebec naraste na dvojno količino, ga premažemo s stepenim jajcem in na vrhu naredimo tri vzporedne zareze ali ga zarežemo v obliki križa. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno eno uro.

Revija Maja
Menih

Sladki praznični kruhki v obliki venčka, ptička ali meniha

Sestavine za 15 do 20 kosov:
1 kg bele moke
20 g kvasa
2 jajci
600 g masla
2 žlici sladkorja
10 g soli
2,5 dl mleka in 2,5 dl vode (približno)
1 ali 2 jajci za mazanje

Priprava:

1. Iz moke, sladkorja in soli, nadrobljenega kvasa, mlačnega mleka, razžvrkljanih jajc in stopljenega masla zgnetemo srednje gosto testo. Oblikujemo ga v hlebček, damo v veliko skledo, pokrijemo s čistim prtičem in pustimo vzhajati približno pol ure.

2. Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na 30 enako velikih delov, jih najprej oblikujemo v svaljke in nato v ptičke, venčke ali menihe. Ptičke naredimo tako, da iz krajšega svaljka naredimo vozel, nato en konec oblikujemo v glavico, drugega v rep. Venčke naredimo iz treh svaljkov, ki jih prepletemo v kito in oblikujemo v venček. Menihe naredimo tako, da dva svaljka prekrižamo, ovijemo okrog v trdo kuhanega jajca in nato spletemo v dvojno kito. Kruhke pustimo vzhajati, nato jih premažemo s stepenim jajcem, postavimo v pečico, ogreto na 170 do 180 stopinj, in pečemo približno 20 minut.

Objavljen v prilogi revije Maja Velika noč.