Zanimivosti o hrenu
V času, ko še ni bilo popra, je bil hren zaradi pekočega okusa zelo cenjena rastlina in začimba.
Pri hrenu ni užitna le korenina, ampak tudi mladi listi in poganjki, listni peclji, belo cvetje in socvetje.
Ne drži, da hren lahko nabiramo le v mesecih, ki se končajo na črko r. Takrat je korenina najbolj polna koristnih snovi, a nabiramo jo lahko tudi med letom.
Pekoča rastlina ni dobra le za dihala, ampak tudi za prebavo in presnovo, spodbuja prekrvitev, učinkuje na sečila in spodbuja porabo maščob v telesu.
Od kod ime hrenovka? Dobila ga je prav zaradi omake s hrenom, ki so jo tradicionalno stregli ob tej priljubljeni obarjeni klobasi.
Hrenove korenine smo včasih, ko smo jih izkopavali zgolj na vrtu, jedli samo od oktobra do februarja, v mesecih, katerih imena so se končevala na r.
Hrenova omaka s smetano in majonezo
Sestavine:
· 100 g naribanega hrena
· 100 ml kisle smetane
· 100 g majoneze
· sol
· poper
· limonin sok
Priprava: Hrenovo korenino olupimo in na fino nastrgamo, damo v skledo, primešamo kislo smetano, limonin sok in majonezo, nato vse začinimo s soljo in poprom. Takšna omaka je odlična ob kuhani šunki ali govedini, postrežemo jo lahko s pečenim mesom. Smetano v receptu lahko nadomestimo z gostim jogurtom. Omaki lahko dodamo še naribana jabolka, da je okus slajši in blažji.
Hladna hrenova omaka
Sestavine za 250 ml:
100 g kisle smetane
100 g puste skute
2-3 cm hrenove korenine
40 g nastrgane redkve
1 žlica belega vinskega kisa
¼ žličke kisa
beli poper
Priprava:
Hren naribamo in vse sestavine zmešamo v skodelici.
Hren z jabolki
Sestavine za 6 oseb:
· 300 g jabolk
· 200 g hrena
· žlička sladkorja
· ščepec soli
· 2 žlici olja
· 2 žlici kisa
Priprava:
V posodo damo kis in ga razredčimo 50 ml vode.
Hren olupimo in naribamo ter ga vmešamo v razredčen kis.
Jabolka olupimo, drobno naribamo in dodamo hrenu. Dodamo sladkor, sol in olje ter dobro premešamo.