Zanimivosti

Velikonočna šunka s 6 omakami

C. R., Maja
16. 4. 2019, 16.01
Deli članek:

Nepogrešljiva velikonočna šunka.

Revija Maja
Velikonočna šunka

Brez šunke si skorajda ne moremo predstavljati velikonočne pojedine. Da je ne bi vedno pripravljali enako - ponavadi jo kupimo, skuhamo in narežemo, postrežemo pa s hrenom in jajci - smo zbrali nekaj drugačnih receptov za pripravo pečenega svinjskega stegna ali gnjati. Skrivnost je v glazurah, s katerimi mažemo meso med peko, in omakah, s katerimi jo postrežemo.

Tradicionalna šunka v testu

Sestavine:
1 kg prekajene šunke
600 g bele moke
20 g kvasa
1/2 žličke soli
ščepec sladkorja
3 dl mlačne vode
gorčica, kumina, česen
jajce

Priprava:
1. Šunko skuhamo v vodi in jo osušimo. Nato pripravimo kvasec, in sicer tako, da kvas zdrobimo in ga prelijemo z decilitrom mlačne vode, dodamo sladkor in pustimo na toplem vzhajati približno 20 minut.
1. Ko je kvasec pripravljen, iz moke, kvasa in vode zamesimo testo in ga pustimo vzhajati približno eno uro. Ne solimo!
2. Vzhajano testo razvaljamo. Preden ga ovijemo okoli šunke, jo premažemo z gorčico in potresemo s kumino in česnom.
3. Šunko v testu premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo v pečici na 200 stopinjah približno eno uro.

Revija Maja
Velikonočna šunka

Šunka v kuminovem testu z gorčično omako

Sestavine:
1,5 kg šunke
1 čebula
2 nageljnovi žbici
1 lovorov list
1/8 l belega vina
6 žlic gorčice
1 ščepec mlete kumine
1/2 žličke mletega koriandra
1 ohrovt
2 kg testa za črni kruh
1 žlica cele kumine
2 žlici sesekljane čebule
1 jajce

Omaka:
1 lonček kisle smetane
4 žlice pikantne gorčice
1 žlica sesekljane čebule
sol, poper
1 ščepec sladkorja

Priprava:
1. Čebulo prepikamo z lovorovim listom in nageljnovima žbicama. To damo skupaj s šunko v vodo in na majhnem ognju kuhamo eno uro. Potem vzamemo šunko iz posode in ohladimo. Vode ne zavržemo! Po površini v šunko križno nekajkrat zarežemo.
2. Belo vino, gorčico, kumino in koriander zmešamo in s tem namažemo šunko. Ohrovt ločimo na liste, izberemo večje, jih umijemo in potem 5 minut blanširamo v prihranjeni vodi, v kateri smo kuhali šunko.
3. Liste vzamemo iz vode, odrežemo osrednji trdi del in z njimi ovijemo šunko.
4. Testo za črni kruh (lahko ga zamesimo sami ali kupimo pri peku) zamesimo s kumino in čebulo, ga razvaljamo na 1 cm debelo in vanj zavijemo šunko z ohrovtom.
5. Testo premažemo z vodo in šunko položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Namažemo ga še z jajcem in pečemo 50 minut na 180 stopinjah. Med peko šunko pokrijemo s folijo, da se ne zažge, in po potrebi znižamo temperaturo.
6. Za omako zmešamo kislo smetano, gorčico in čebulo, solimo, popramo in dodamo ščep sladkorja. Postrežemo jo k narezani šunki.

Revija Maja
Velikonočna šunka

Pečena šunka s sladko-kislo slivovo omako

Sestavine:
3 kg kuhane dimljene šunke
400 g vloženih sliv
150 g koščkov vloženega ananasa
2 mladi čebuli
20 g rjavega sladkorja
2 žlici vinskega kisa
2 žlici medu
1 žlica škroba
1 žlička nastrganega ingverja
1 strok česna
ščepec kitajskih začimb

Priprava:
1. Šunko večkrat prerežemo v diamantnem vzorcu in jo položimo v plitek pekač. Pečemo poldrugo uro v pečici na 160 stopinjah.
2. Medtem odcedimo in ukašimo slive, prav tako ananas. Sesekljamo čebulo, stisnemo česen. Vse sestavine iz recepta zavremo, kuhljamo še 2 minuti, odstavimo z ognja. V zadnje pol ure peke s čopičem mažemo s to omako šunko vsakih 15 minut.
3. Ko je šunka pečena, jo zavijemo v folijo in počakamo 15 minut. Še enkrat jo premažemo z omako in narežemo. Postrežemo s preostalo omako.

Revija Maja
Velikonočna šunka

Pečena šunka s portovcem

Sestavine:
4 kg kuhane šunke
300 ml portskega vina
300 ml pomarančnega soka
130 g rjavega sladkorja
240 ml sojine omake
8 nageljnovih žbic
3 žlice poprovih zrn
2 limoni

Priprava:
1. V posodo vlijemo portovec, pomarančni sok, sladkor, sojino omako, nageljnove žbice in poper, ki smo ga prej strli (damo ga v plastično vrečko in zapeljemo čez z valjarjem). Zavremo in počasi kuhljamo 45 minut, da se količina tekočine razpolovi.
2. Šunko zavijemo v folijo in jo postavimo v pekač. Pečemo poldrugo uro na 135 stopinjah, potem odstranimo folijo in zvišamo temperaturo na 165 stopinj ter pečemo še eno uro. Potem šunko namažemo z glazuro, pečemo 15 minut, namažemo, pečemo še 15 minut.
3. Šunko vzamemo iz pečice in jo še enkrat namažemo z glazuro ter natremo z nastrgano limonino lupino.

Objavljeno v prilogi revije Maja Velika noč.