Zanimivosti

To so slastni polnjeni piščančji zrezki

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
10. 4. 2019, 11.01
Deli članek:

Tradicionalni mesojedci se zlato ocvrtemu dunajcu z zajetno porcijo pečenega krompirja težko uprejo. A tisti ljubitelji mesa, ki so prerastli nedeljska kosila s to poslastico avstrijske kuhinje v glavni vlogi, znajo uživati tudi v drugih različicah zrezkov. Meso pač ponuja toliko možnosti za kulinarične presežke, da jih nikoli ne zmanjka.

Revija Zarja
Polnjeni piščančji zrezki

Polnjeni piščančji zrezki

Za 4 osebe

Priprava: 45 minut

Sestavine: 150 g dolgozrnatega riža basmati, 1 večji piščančji file (približno 550 g), 250 g češnjevega paradižnika, 250 g zamrznjenega graha, 5 vejic sveže mete, 1 neškropljena limona, 100 g zmletih mandljev, 2 jajci, 125 ml čiste zelenjavne juhe, 150 g kisle smetane, 75 g ajvarja, sol, poper, 4 žlice masla, 2 žlici olja, 3 žlice moke, 3 žlice drobtin.

Priprava: Metine listke nasekljamo, primešamo 40 g mandljev in ajvar. Meso narežemo na 4 zrezke in jih na rahlo potolčemo. Na polovico vsakega damo nekaj ajvarjevega nadeva, prekrijemo z drugo polovico in spnemo z zobotrebcem. Jajci stepemo, solimo in popramo. Drobtine zmešamo s preostalimi mandlji. Vsak zrezek najprej pomokamo, pomočimo v stepeno jajce in povaljamo v drobtinah. V posodi stopimo žlico masla, dodamo riž, prilijemo vročo vodo, solimo in pokrito kuhamo toliko časa, da je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst. Ko se riž kuha, v ponvi stopimo 3 žlice masla in zrezke po vsaki strani pečemo od 6 do 8 minut. Pečene odcedimo na papirnatih brisačah in hranimo na toplem. Paradižnike umijemo in osušimo, limoni nastrgamo lupino in iztisnemo sok. V posodi na olju pražimo paradižnike 3 minute, solimo in popramo, prilijemo juho, dodamo grah in kuhamo nekaj minut, da se grah zmehča. Dodamo kislo smetano in limonino lupinico, primešamo riž, po okusu dosolimo in popramo, pokapljamo z limoninim sokom in ponudimo kot prilogo zrezkom.

Objavljeno v reviji Zarja št. 15, 9. 4. 2019.

Zanimivosti

zenska s hranilnikom
Zanimivosti

Ti ugodni izdelki so si prislužili znak “ODLIČNA KAKOVOST”

položaj otroka, vaja, joga
Jutranja telovadba

Ko vstanemo, najprej temeljito razgibajmo zaspane ude

potos, zalivanje, sobna rastlina
Zelena oaza

Sobne rastline za vse, ki jim vrtnarjenje ne gre najbolje od rok

mikrovalovna pečica
Nepogrešljiv aparat

Določeno hrano lahko v mikrovalovni pečici raznese ali pa celo zogleni

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar