Domač ingverjev kolač
Sestavine
2 žlički nastrganega ingverja
2 žički cimeta
1/2 žličke muškatnega oreška
1/2 žličke nageljnovih žbic
1 žlička nastrgane lupine bio limone
1 žlička pecilnega praška
1/2 skodelice melase
65 g masla
100 g rjavega sladkorja
50 ml vode
3 jajca
300 g moke
Priprava
Pečico segrejemo na 175 stopinj. Pekač s premerom 20 cm, premažemo z maslom.
V srednje veliki skledi zmešamo ingver, cimet, muškatni orešek in nageljnove žbice.
V majhni kozici na srednje nizki temperaturi segrevamo melaso, da začne brbotati.
Odstavimo z ognja in vmešamo maslo. Melaso preložimo v veliko skledo. Z električnim mešalnikom vmešamo v melaso začimbno mešanico, sladkor, nastrgano lupino limone in vodo. Ob mešanju z mešalcem na srednji hitrosti postopoma dodajamo jajca. Mešamo, da dobimo gladko maso.
V maso presejemo moko s pecilnim praškom in z majhno hitrostjo mešamo 1 minuto. Povečamo hitrost mešanja in mešamo še 1 minuto.
Maso vlijemo v pripravljen pekač. Pečemo 50 minut. Kolač je pečen, ko ostane lesena palčka, s katero prebodemo sredino, suha.
V pekaču ohlajamo pet minut. Zvrnemo na rešetko in ohladimo.
Po želji prelijemo z sokom ene limone zmešane z decilitrom vode in dvema žlicama sladkorja v prahu.