Arančini
Za 4 osebe
Priprava: 60 minut
Sestavine: 250 g riža za rižoto, sol, 2 žlici sesekljanih svežih peteršiljevih lističev, 2 žlici sesekljanih svežih lističev bazilike, 20 g masla, 1 jajce, 50 g naribanega parmezana, poper, drobtine, olje za cvrtje.
Za nadev: 10 g posušenih jurčkov, 1 majhna čebula, 3 žlice olja, 100 g graha, 1 žlica paradižnikove mezge, 20 ml suhega belega vina, 100 g govejega mletega mesa, sol, 75 g mocarele.
Priprava: Riž stresemo v ¾ litra slane vode in 20 minut kuhamo na nizki temperaturi. Lonec odstavimo in vmešamo peteršilj, baziliko, maslo, jajce in parmezan. Popramo in počakamo, da se riž ohladi. Jurčke namočimo v nekaj tople vode in pustimo 20 minut. Čebulo olupimo in sesekljamo. Gobe narežemo in prihranimo tudi vodo, v kateri so se namakale. Čebulo popražimo na dveh žlicah olja. Dodamo gobe, grah, mezgo ter zalijemo s prihranjeno vodo in vinom. Kuhljamo še 20 minut. Mleto meso popražimo na preostalem olju, solimo ter dodamo v ponev z gobami in grahom. Toliko časa kuhljamo, da povre vsa tekočina. Potem ponev odstavimo in počakamo, da se ohladi. Mocarelo narežemo na koščke. Z mokrimi rokami zajamemo porcijo riža, ga potlačimo in na sredino odmerimo 2 žlički mesne mešanice in 2–3 koščke mocarele. Oblikujemo kroglico, jo povaljamo v drobtinah in 4–5 minut cvremo v vročem olju. Kroglice odlagamo na papirnato kuhinjsko brisačo in pojemo tople ali hladne.
Ste vedeli?
Ocvrte riževe kroglice z mesnim nadevom spominjajo na pomaranče (italijansko arancia), zato se imenujejo arančini in so tradicionalna sicilijanska jed.