Zanimivosti

Ta teden kuhamo s pevko Ditko

Lara Paukovič, Zvezde
11. 3. 2019, 16.01
Deli članek:

Ditkin čili.

Osebni arhiv
Ditka

»Veselje do kuhanja sem dobila, ko sem spoznala, da to ni kaj dosti drugače kot ustvarjati glasbo. Oboje zahteva ustvarjalnost, navdih in veliko ljubezni. Mislim, da sem občutek za kuho dobila od babic, ki sta obe odlični kuharici, ter od mame Jelke, ki vedno pripravlja odlične jedi, čeprav večkrat poudari, da ne kuha rada,« pove mlada glasbenica Ditka, ki je že deset let vegetarijanka in velika ljubiteljica zelenjave. Če le gre, uporablja zelenjavo z domačega vrta. Tudi recept za čili, ki ga je delila z nami, je primeren tako za vegetarijance kot za vegane, pa tudi za tiste, ki ne prenašajo dobro glutena in laktoze.

Sestavine:

2 skodelici rdeče leče
2 pločevinki paradižnikovih pelatov
1 pločevinka rdečega fižola
1 pločevinka rjavega fižola
1 pločevinka koruze
3 korenčki
1 zelena paprika
1 velika ali 2 majhni čebuli
3 stroki česna
1 svež čili ali čili v prahu
sladka rdeča paprika v prahu
svež peteršilj
črni poper
kajenski poper
himalajska sol
eritrol/sladkor
olivno olje

Priprava:

Lečo, fižol in koruzo splaknite pod tekočo vodo. Svežo zelenjavo operite in nasekljajte na koščke. Paradižnikove pelate zmeljite s paličnim mešalnikom v gosto mezgo. Na kuhalni plošči segrejte večji lonec. Vanj vlijte olivno olje (približno 3 žlice), popražite čebulo, česen, zelenjavo (korenček, paprika, čili) in na koncu zelenjavo iz pločevinke (fižol, koruza). Če nimate svežega čilija, uporabite čili v prahu. Količina je odvisna od tega, kako pikantno jed želite. Dodajte tekoče pelate in začinite. Začimbe dodajajte po občutku, med kuhanjem ali na koncu (zvrhana žlička himalajske soli, žlička sladkorja ali drugega sladila, črni in kajenski poper, manjši šopek svežega peteršilja). Zelenjavi in paradižnikovi mezgi dodajte dve skodelici rdeče leče in tri skodelice in pol vrele vode. Vse sestavine premešajte in kuhajte na zmernem ognju približno dvajset minut oziroma dokler leča ne posrka vse tekočine in nastane gosta enolončnica. Med kuhanjem vsebino večkrat premešajte in po potrebi dodajte vodo. Na koncu lahko v jed vmešate še žlico balzamičnega kisa. Priloga je lahko neslan kuhan riž, jed pa popestrite še z dvema rezinama svežega avokada in žličko črnega sezama.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 10, 6. 3. 2019.

Estrada

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

damjan murko 1
Pogumni načrti

Bo Damjan Murko nastopil v Stožicah?

Zanimivosti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?