»Veselje do kuhanja sem dobila, ko sem spoznala, da to ni kaj dosti drugače kot ustvarjati glasbo. Oboje zahteva ustvarjalnost, navdih in veliko ljubezni. Mislim, da sem občutek za kuho dobila od babic, ki sta obe odlični kuharici, ter od mame Jelke, ki vedno pripravlja odlične jedi, čeprav večkrat poudari, da ne kuha rada,« pove mlada glasbenica Ditka, ki je že deset let vegetarijanka in velika ljubiteljica zelenjave. Če le gre, uporablja zelenjavo z domačega vrta. Tudi recept za čili, ki ga je delila z nami, je primeren tako za vegetarijance kot za vegane, pa tudi za tiste, ki ne prenašajo dobro glutena in laktoze.
Sestavine:
2 skodelici rdeče leče
2 pločevinki paradižnikovih pelatov
1 pločevinka rdečega fižola
1 pločevinka rjavega fižola
1 pločevinka koruze
3 korenčki
1 zelena paprika
1 velika ali 2 majhni čebuli
3 stroki česna
1 svež čili ali čili v prahu
sladka rdeča paprika v prahu
svež peteršilj
črni poper
kajenski poper
himalajska sol
eritrol/sladkor
olivno olje
Priprava:
Lečo, fižol in koruzo splaknite pod tekočo vodo. Svežo zelenjavo operite in nasekljajte na koščke. Paradižnikove pelate zmeljite s paličnim mešalnikom v gosto mezgo. Na kuhalni plošči segrejte večji lonec. Vanj vlijte olivno olje (približno 3 žlice), popražite čebulo, česen, zelenjavo (korenček, paprika, čili) in na koncu zelenjavo iz pločevinke (fižol, koruza). Če nimate svežega čilija, uporabite čili v prahu. Količina je odvisna od tega, kako pikantno jed želite. Dodajte tekoče pelate in začinite. Začimbe dodajajte po občutku, med kuhanjem ali na koncu (zvrhana žlička himalajske soli, žlička sladkorja ali drugega sladila, črni in kajenski poper, manjši šopek svežega peteršilja). Zelenjavi in paradižnikovi mezgi dodajte dve skodelici rdeče leče in tri skodelice in pol vrele vode. Vse sestavine premešajte in kuhajte na zmernem ognju približno dvajset minut oziroma dokler leča ne posrka vse tekočine in nastane gosta enolončnica. Med kuhanjem vsebino večkrat premešajte in po potrebi dodajte vodo. Na koncu lahko v jed vmešate še žlico balzamičnega kisa. Priloga je lahko neslan kuhan riž, jed pa popestrite še z dvema rezinama svežega avokada in žličko črnega sezama.