Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Sestavine: 300 g špagetov, 1 manjša čebula, 2 stroka česna, 2 rdeča feferona, 750 g zrelega paradižnika, 5 žlic olivnega olja, sol, poper, 1 žlička mlete sladke paprike, sveža bazilika.
Priprava: V loncu pristavimo vodo za kuhanje špagetov. Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. Feferonoma odstranimo semena in ju sesekljamo. Paradižnike prepolovimo, očistimo in jim odstranimo semena, nato čvrsto meso nasekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in česen, popražimo, da čebula postekleni. Dodamo feferone, sladko papriko in nasekljan paradižnik, popražimo, solimo ter popramo. Pokrito dušimo 10 minut. Po potrebi zalijemo z nekaj žlicami vode od kuhanja špagetov. Ko voda zavre, jo solimo, vanjo stresemo špagete in jih skuhamo po navodilih na embalaži. Ko so kuhani, vendar pod zobmi še čvrsti, jih odcedimo, stresemo k omaki, dodamo nekaj nasekljanih lističev bazilike in premešamo. Nazadnje špagete razdelimo na krožnike in okrasimo z vršički bazilike.