Zanimivosti

Goveja juha z zdrobovimi žličniki - topel uvod v slavnostno večerjo

Vera Simončič, Maja
18. 12. 2018, 11.01
Deli članek:

Že razmišljate, s čim postreči za božično večerjo? Da? Predlagamo, da za topel uvod pripravite slastno govejo juho po našem receptu.

Revija Maja
Goveja juha

Goveja juha z zdrobovimi žličniki

Za 6 do 8 oseb
500 g govejih kosti
1 kg govejega mesa (tafelšpic, bočnik, rebra …)
200 g jušne zelenjave (korenje, zelena, koleraba, peteršilj, por, list zelja …)
1 čebula
6 zrn popra, sol
strok česna, vejica majarona, timijana, luštreka, lovorov list, ščepec žafrana (po želji)

Meso in kosti zalijemo s približno dvema litroma hladne vode in vse skupaj počasi zavremo. Med tem pripravimo in očistimo zelenjavo. Čebulo pustimo v olupku (zaradi barve), jo prerežemo in na prerezani strani opečemo.
Ko juha vre že približno 10 minut, dodamo vso zelenjavo in začimbe, jo solimo ter pri komaj opaznem vrenju pokrito kuhamo približno tri ure.

Iz juhe poberemo meso in kosti ter jo precedimo skozi kuhinjsko krpo. Pustimo jo stati vsaj 10 minut, da se zbistri. Postrežemo jo z zdrobovimi žličniki in po želji s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

Zdrobovi žličniki
2 jajci
60 g masla (sobne temperature)
120 g pšeničnega zdroba
sol, muškatni orešček (po želji)

Maslo narežemo na kocke in ga penasto zmešamo, dodamo sol in muškatni orešček ter jajci. Zopet zmešamo in na koncu dodamo zdrob ter penasto zmešamo. Mešanico pustimo stati 10 minut. Nato z žličko oblikujemo žličnike in jih polagamo v vrelo juho ali slano vodo. Pri nižji temperaturi jih kuhamo približno 10 minut. Nato naj v vroči juhi še 10 minut počivajo.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.