Zanimivosti

Za prste obliznit': tarte Tatin s hruškami

Zeleni raj
3. 12. 2018, 16.03
Deli članek:

Za vas smo pripravili odličen recept za sladico iz krhkega testa s hruškami. Dober tek.

Krištof Koman
Sladica s hruškami

Potrebujemo
4 večje hruške viljamovke
3 žlice masla
4 žlice sladkorja
1 vrečko vaniljinega sladkorja
1/2 žličke cimeta, za noževo konico mletih klinčkov
4 žlice žganja viljamovke
kos svežega razvaljanega listnatega testa

Preberite tudi: Začenja se sezona sladke domače peke.

Priprava
Pripravimo si primeren okrogel model, vendar ne modela za torto s snemljivim obodom, saj želimo medeni sadni sok obdržati v modelu. Najprimernejša je ponev, ki jo smemo uporabiti tudi v pečici. Pečico vklopimo na 220 °C.
Hruške razpolovimo, olupimo in po želji izkoščičimo. Testo razvaljamo ali odvijemo.

V kozici ali ponvi na šibkem ognju raztopimo maslo, sladkor, vaniljin sladkor, dišave in prilijemo žganje. Kuhamo nekaj minut, da dobimo sladkorni sirup. Vanj položimo hruške in jih nekaj minut previdno obračamo, da so povsem obdane s sladkornim sirupom. Odstavimo.

Hruške s sirupom prestavimo v model ali jih pustimo v ponvi, v kateri bomo pekli, nato čeznje položimo testo in ga zavihamo navznoter pod hruške (pomagamo si s kuhalnico). Delamo hitro, saj so hruške tople in se nam testo kmalu začne topiti. V testo na sredini z nožem naredimo luknjico, da bo med peko para lahko izhajala.
Model hitro postavimo v segreto pečico in pečemo od 20 do 25 minut.

Pečeno Tarte Tatin pustimo nekaj minut v modelu, da se sladka karamelna omaka pod testom nekoliko ohladi in preneha brbotati. Poiščemo malce večji krožnik, kot je model. Položimo ga na model, čvrsto primemo s krpo model in krožnik ter vse skupaj odločno in hitro obrnemo na glavo, da se nam slaščica zvrne na krožnik.
Še toplo sladico narežemo na trikotnike kot torto in ponudimo z omako.

Različica: Najbolj znana je sladica z jabolki, vendar imamo pri hruškah to čudovito priložnost, da lahko uporabimo hruškovo žganje, ki sladici podari nezamenljiv okus. Sicer uporabimo (le) rum.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 11., 15. 10. 2018.