GREMO V GOZD

Odlične jedi iz gob! Gremo po mavrahe

Zoran Franc/Novice Svet24
12. 5. 2018, 11.00
Deli članek:

S pomladjo nastopi tudi čas za gobarje, ki se s košarami zapodijo v gozdove, na travnike, jase in v brežine. V tem času prevladuje nabiranje mavrahov, ki so nekoliko drugačni od drugih predstavnikov gob, a nič manj okusni.

Profimedia
Mavrahov je več vrst in se med seboj razlikujejo po barvi in velikosti.

Če govorimo o okusu mavrahov, lahko povemo, da je precej specifičen, tako kot njihova oblika. Te gobe ne moremo primerjati denimo z jurčkom ali velikim gobanom, saj niti po strukturi niti obliki, kaj šele po okusu ne spominja nanju. A velja za pravo gurmansko poslastico, ki se je razveselijo mnogi. Mavrah raste samo spomladi, podoben pa je satju različnih velikosti, oblik in barv. Beti so načeloma svetle bež barve, medtem ko so klobuki vseh odtenkov od temno rjave pa do svetlo rjave barve. Najdemo ga predvsem na lokah, travnikih, tudi v sadovnjakih in listnatih gozdovih, ki so bogati z jeseni in podlesno vetrnico. Mavrahe nekateri imenujejo majnice, slišali pa boste tudi izraz smrček.

Profimedia
Mavrahi so pogojno užitni. Zmeraj jih pripravljamo pečene ali pražene.

Shranjevanje gob

Gobe je najbolje shranjevati sušene, saj lahko zamrznjene razvijejo določene toksine, ki telesu ne prijajo in povzročijo prebavne težave.

SOČNA RIŽOTA IZ SMRČKOV

Smrčke pred uporabo najprej dobro očistimo. Svetujejo tudi, da jih za nekaj časa namočimo v vodi, kajti v porah se rade zadržujejo mravlje in mušice, v vodi pa bodo sčasoma priplavale na površje. Sestavine za 4 osebe: 25 dag smrčkov, 1 velika čebula, 1 dl olja, 35 dag riža, 3 stebla peteršilja, 2 pesti graha, žlica paradižnikove mezge, liter jušne osnove, sol, poper, parmezan. Priprava: Smrčke najprej očistimo, nato jih narežemo na majhne kolobarje. Čebulo sesekljamo in zlato prepražimo na olju. Dodamo smrčke in nekaj minut dušimo, da spustijo vodo. Zalijemo z nekaj jušne osnove, solimo in popramo. Dušimo 10 minut, nato dodamo riž, paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in grah. Pokrijemo in počasi dušimo ter neprestano dolivamo jušno osnovo, dokler se riž ne skuha. Še vroče postrežemo z naribanim parmezanom. Rižoto lahko, preden jo zalijemo z jušno osnovo, obogatimo z decilitrom suhega belega vina, ki bo rižoti dalo svojstven okus.

Profimedia
Pripravite odlično rižoto, ki bo prepričala tudi izbirčne jedce.

MAVRAHI Z JAJCI

Pripravite odlično omleto. Prepražite čebulo, dodajte narezane mavrahe, posolite in popoprajte, dodajte nekaj peteršilja in prelijte z razžvrkljanimi jajci.

Profimedia
Mavrahi rastejo prav v tem času, zato le pohitite ponje in si privoščite odlično kosilo. Dva meseca je povprečno obdobje rasti mavrahov. Od aprila do junija.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste