Prosena, ovsena in druge kaše, kuhane v mleku in sladkane, pa so štele že med boljše jedi. Tako je bila mlečna prosena kaša, ki je veljala za simbol rodovitnosti, obredna jed ob ženitovanjih. Še posebno dobra je bila, če so ji dodali suhe slive, jabolčne ali hruškove krhlje in jo zabelili s stopljenim maslom.
Danes te jedi, ki sta se jim pozneje pridružila tudi zdrob in riž, niso prav pogosto na naši mizi, čeprav nam ni treba več skopariti z zabelo in jajci ter imamo vedno na voljo druge sestavine, ki jih naredijo še okusnejše. Ne pozabimo, da so kaše zelo zdrave in še posebno primerne za otroke in starejše. Ponudimo jih še tople, mlačne ali ohlajene, predvsem kot posladek po brezmesnem kosilu ali za večerjo. Preprosto sladico iz zdroba lahko na primer pripravimo tako, da zdrob najprej zlato prepražimo, nato pa ga zalijemo z vrelim sladkanim mlekom.
Ovsena kaša z jabolki
Sestavine za 1 osebo:
200 ml mleka
1 žlica vaniljevega pudinga v prahu
4 žlice ovsenih kosmičev
1 ščepec soli
1 jabolko
Priprava:
Dve žlici mleka zmešamo s pudingom. Preostalo mleko zavremo in dodamo puding. Na kratko zavremo, potem pa solimo in dodalo kosmiče. Kuhamo, da se kosmiči zmehčajo, in nazadnje kaši primešamo na koščke narezano jabolko.