Zelena juha
Potrebujemo pol glave zelja, veliko čebulo, 2 stebli zelene, 2 pesti graha, jušno kocko in začimbe.
V lonec damo razrezano zelje, čebulo in zeleno ter kuhamo dvajset minut. Pretlačimo s paličnim mešalnikom, nato dodamo še grah, jušno kocko, malo soli in popra ter vejico majarona. Kuhamo še dvajset minut.
Dušeni lignji
Za štiri osebe potrebujemo kilogram očiščenih lignjev, štiri žlice oljčnega olja, osem strokov česna, pol decilitra suhega belega vina in pol žlice sesekljanega peteršilja.
V ponev damo lignje brez olja in na močnem ognju mešamo od dve do tri minute. Vodo, ki se je natekla, odlijemo, prilijemo pa olje in dušimo deset minut. Nato dodamo strt lesen in sesekljan peteršilj, prilijemo vino in dušimo še dobrih deset minut. Na koncu naj ostane malo omake, lignji pa so zlato rumeni. Solimo in popramo, premešamo in ponudimo z blitvo s krompirjem ali s polento.
Cvetačna solata s šunko
Za štiri osebe potrebujemo veliko glavico cvetače, čebulo, dve vloženi rdeči papriki, dve kisli kumarici, košček nemastne šunke, olje in začimbe.
Cvetačo očistimo, narežemo na cvetove in skuhamo v osoljenem kropu z malo mleka, tako bo ostala bela. Nato odcedimo, malo vode, v kateri se je kuhala, prihranimo, in ohladimo. Pol večje čebule na drobno sesekljamo, papriki in kumarici pa narežemo kot vžigalice, enako narežemo šunko. Vse skupaj pomešamo, malo solimo, prilijemo olje in kis ter malo vode, v kateri se je cvetača kuhala, popramo in še enkrat premešamo. Pustimo stati pol ure, nato ponudimo s koščkom kruha.
Čemažev zavitek
Potrebujemo pol kg vlečenega testa, pol kg skute, lonček kisle smetane, 6 jajc, velik šop čemaža, olje in začimbe.
Testo razgrnemo na delovno površino in poškropimo z oljem. Skuto pomešamo s kislo smetano (dve žlici prihranimo) in čemažem, zrezanim na tanke rezance, solimo in primešamo še pet jajc, premažemo testo, zvijemo ter damo v naoljen pekač. Preostalo jajce stepemo s smetano in s čopičem premažemo zvitke. Pečemo pri 180 stopinjah dobro uro. Ponudimo vroče, zavitek je okusen tudi hladen.