Mirjam Kavčič je uspešna poslovna ženska. Deset let kot izvršna direktorica, zadnja tri leta kot direktorica logaškega podjetja Bonopan, ki je hčerinska družba skupine Lesaffre, pod okriljem katere nastaja tudi kvas uveljavljene znamke Fala. Po izobrazbi je magistrica ekonomskih znanosti. Je pa tudi prava mojstrica v izdelavi kvašenega peciva. O njem je napisala dve knjigi, več knjižic in še veliko receptov za različne priložnosti, ki bogatijo vsebino spletne strani kruhinpotica.com. »Pri nas doma smo že od nekdaj pekli pecivo, pogosto tudi kvašeno. Nedelja brez peciva ne bi bila prava nedelja! Ko sem si ustvarila družino, sem od doma prinesla tudi ta običaj. Največ veselja pa je bilo seveda ob praznikih, ko je peka dobila posebno čarobnost.«
Za praznike se Mirjam Kavčič posebej pripravi. »Zaradi veselja do peke se je mojim službenim obveznostim pridružilo ustvarjanje novih receptov. Z njimi in s fotografijami nastalih dobrot poskušam navduševati tudi prijatelje peke.« Če je le mogoče, jih spodbudi, da k delu pritegnejo še male pekovske pomočnike.
In ko se obveznosti v službi končajo? »Za veliko noč v krogu družine spečem vse tradicionalno pecivo: potico, pletenko, šunko v testu, pince. In potem komaj čakam, da se zberemo vsa družina – s hčerko in sinom ter njunima družinama, to druženje v ožjem družinskem krogu pa se nato razširi še na druženje z mojo mamo in družinama mojih dveh bratov.«
»Želim si, da bi vsi malčki in otroci imeli priložnost ustvarjati s kvašenim pecivom.«
Svojega najljubšega peciva ali recepta Mirjam Kavčič nima. Rada peče pecivo s sadjem in dišavnicami. In nadvse rada peče kruh. Zelo rada oblikuje cvetne motive, ki nastanejo z zlaganjem več plasti testa z nadevi in prepletanjem. Rada peče krofe in potico. »Kljub temu me še vedno vsakič malce stisne pri srcu, ali bo šlo vse po načrtu, preden so prvi krofi ocvrti in potica prerezana.«
Vsi otroci naj imajo možnost ustvarjanja s testom
Mirjam Kavčič neskončno uživa v vlogi babice trem vnukinjam. Najlepše je, kadar ji pomagajo po svojih močeh in starosti primerno pri pripravi domačega peciva. Ne dvomimo, da bo nanje prenesla svoje bogato znanje o peki. »Starejši dve, Veronika in Manca, sta stari tri leta in pol in sta veliki prijateljici. Kadar nista skupaj, se zelo pogrešata, še bolj pa veselita vsakega snidenja. Jerca je stara štiri mesece. Veronike ne vidim vsak dan in z mano redkeje peče kot Manca, a kot vsak otrok tudi ona obožuje peko. Za spoznavanje tega doživetja sta zato zaslužnejša njena mamica Pavlina in moj sin Nejc. Manca pa živi z vonjem sveže pečenega kruha in kvašenega peciva. Že od malega je voh njeno zelo občutljivo čutilo in kot babici mi seveda zaigra srce, ko zagleda sveže pečen hlebček, približa nosek in reče: 'Mmmmm, kako diši kruhek!' Zelo dobro že razlikuje med pecivi in je za svoja leta izjemno spretna s testom. Kot vsak otrok neizmerno uživa v dotiku z njim. To sta po mnenju moje hčerke Janje tudi njena najlepša izkušnja in najljubši spomin iz otroštva. Zato si želim, da bi vsi otroci imeli priložnost ustvarjati s kvašenim pecivom in bi tako razvijali svoje ročne spretnosti, obenem pa spoznavali, kako je za vsak kruh in potico treba vložiti veliko dela in potrpežljivosti, ki pa te bogato nagradita s slastno dobroto. In ta se ne more primerjati z ničimer kupljenim.«
Pletenka s kandiranim sadjem in rozinami
Testo: 1⁄2 kocke kvasa Fala, 1 dl mleka, 350 g bele moke, 90 g kisle smetane, 45 g masla, 40 g sladkorja, 2 rumenjaka, 2,5 žličke soli.
Nadev: 250 g oranžata (kandirana lupinica pomaranče), 250 g citronata (kandirana lupinica limone), 250 g rozin, 1 jajce za premaz.
Priprava: Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in prilijemo k moki. Dodamo vse preostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mesimo počasi, med mesenjem dodajamo zmehčano maslo, na koncu pa na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo vzhajati na toplem. Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na pol, nato pa vsak kos na tri dele, da bomo lahko spletli dve pletenki. Vsak kos razvaljamo v ozek podolgovat trak. Po prvem posujemo rozine, po drugem kandirano limonino lupinico, po tretjem kandirano pomarančno lupinico. Vsak kos zvijemo v tanek in dolg zavitek, tega pa še malo povaljamo, ker ga bomo uporabili kot pramen pletenke. Vse tri kose nato postavimo enega poleg drugega in spletemo kito. Pustimo jo na toplem vzhajati. Enak oblikujemo še drugo pletenko. Vzhajano pletenko premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo 25 minut na 175 °C.