Zanimivosti

Okusni prigrizki za vsako priložnost: Empanade z mletim mesom

M. S., revija Maja
17. 3. 2018, 16.00
Deli članek:

Priljubljeni prigrizki so lahko odlična popestritev domače zabave, večernega druženja ob pivu ali sredstvo za utišanje lakote v službi.

Revija Maja
Priljubljeni prigrizki so lahko odlična popestritev domače zabave, večernega druženja ob pivu ali sredstvo za utišanje lakote v službi.

Žepki iz kvašenega testa z mesnim nadevom - empanade - so doma v državah Srednje in Južne Amerike, pa tudi v Španiji in na Filipinih. A to ne pomeni, da ne navdušujejo tudi prebivalcev sončne strani Alp. 

Sestavine za 4 osebe:

½ kocke svežega kvasa

160 ml mleka

1 ščepec sladkorja

300 g moke

1 ščepec soli

1 rumenjak

75 g masla

1 jajce

Za nadev:

1 čebula

1 strok česna

1 žlica olja

1 rdeča paprika

1,5 feferona

400 g mletega govejega mesa

sol, poper

2 žlici kisle smetane

1,5 žličke paradižnikove mezge

2 žlici sesekljanega svežega peteršilja

1,5 žlice drobtin

Priprava:

1. Kvas nadrobimo v mlačno mleko, kamor smo vmešali sladkor.

2. Moko zmešamo s soljo, stresemo v skledo in na sredini naredimo luknjo. Vanjo damo rumenjak in maslo ter kvasni nastavek. Z metlicami zgnetemo v testo. Po potrebi dodamo še nekaj mleka ali moke,

3. Testo oblikujemo v kroglo, jo pokrijemo in pustimo eno uro vzhajati. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

4. Za nadev olupimo česen in čebulo in oboje sesekljamo. Popražimo na olju. Papriki in feferonu odstranimo semena in sesekljamo. Dodamo česnu in čebuli, pražimo, dodamo še meso, solimo, popramo.

5. Nekaj časa pražimo, potem pa odstavimo z ognja, Ko se meso ohladi, vmešamo kislo smetano, mezgo in peteršilj. Če je nadev preveč moker, dodamo nekaj drobtin.

6. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini 3 mm na tanko in z modelom izrežemo kroge s premerom 10 cm. Ločimo rumenjak od beljaka. Na sredino vsakega kroga odmerimo nadev, robove premažemo z beljakom in prepognemo. Robove lunic potlačimo z vilicami.

7. Rumenjak zmešamo z žlico do dvema vode in s tem premažemo empanade. Pečemo jih od 15 do 20 minut.

Ste vedeli?

Empanade pripravljamo iz pšenične ali koruzne moke in jih nadevamo s slanimi ali sladkimi nadevi.

Najbolj znani nadevi za empanade so: tunin, piščančji, z morskimi sadeži, s sirom, zelenjavo ali v trdo kuhanimi jajci.

Preberite tudi: 5 »skritih« napak pri hujšanju. Kliknite TUKAJ!

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog