Žepki iz kvašenega testa z mesnim nadevom - empanade - so doma v državah Srednje in Južne Amerike, pa tudi v Španiji in na Filipinih. A to ne pomeni, da ne navdušujejo tudi prebivalcev sončne strani Alp.
Sestavine za 4 osebe:
½ kocke svežega kvasa
160 ml mleka
1 ščepec sladkorja
300 g moke
1 ščepec soli
1 rumenjak
75 g masla
1 jajce
Za nadev:
1 čebula
1 strok česna
1 žlica olja
1 rdeča paprika
1,5 feferona
400 g mletega govejega mesa
sol, poper
2 žlici kisle smetane
1,5 žličke paradižnikove mezge
2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
1,5 žlice drobtin
Priprava:
1. Kvas nadrobimo v mlačno mleko, kamor smo vmešali sladkor.
2. Moko zmešamo s soljo, stresemo v skledo in na sredini naredimo luknjo. Vanjo damo rumenjak in maslo ter kvasni nastavek. Z metlicami zgnetemo v testo. Po potrebi dodamo še nekaj mleka ali moke,
3. Testo oblikujemo v kroglo, jo pokrijemo in pustimo eno uro vzhajati. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
4. Za nadev olupimo česen in čebulo in oboje sesekljamo. Popražimo na olju. Papriki in feferonu odstranimo semena in sesekljamo. Dodamo česnu in čebuli, pražimo, dodamo še meso, solimo, popramo.
5. Nekaj časa pražimo, potem pa odstavimo z ognja, Ko se meso ohladi, vmešamo kislo smetano, mezgo in peteršilj. Če je nadev preveč moker, dodamo nekaj drobtin.
6. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini 3 mm na tanko in z modelom izrežemo kroge s premerom 10 cm. Ločimo rumenjak od beljaka. Na sredino vsakega kroga odmerimo nadev, robove premažemo z beljakom in prepognemo. Robove lunic potlačimo z vilicami.
7. Rumenjak zmešamo z žlico do dvema vode in s tem premažemo empanade. Pečemo jih od 15 do 20 minut.
Ste vedeli?
Empanade pripravljamo iz pšenične ali koruzne moke in jih nadevamo s slanimi ali sladkimi nadevi.
Najbolj znani nadevi za empanade so: tunin, piščančji, z morskimi sadeži, s sirom, zelenjavo ali v trdo kuhanimi jajci.