Zeliščni njoki s pečenim lososom
Sestavine za 4 osebe:
4 fileji lososa (po 175 g)
1 bio limona
1 zavoj njokov
sol, poper
6 žlic masla
2 stroka česna
1 šopek mešanih zelišč
50 g kaper
1 žlica rdečih poprovih zrnc
Priprava:
1. Fileje lososa splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in nastrgamo lupino. Polovici limone iztisnemo sok, drugo polovico pa narežemo na tanke rezine.
2. Njoke skuhamo po navodilih v slani vodi, ki smo ji dodali limonin sok.
3. V ponvi segrejemo žlico masla. Ribje fileje solimo, popramo in na vročem maslu hrustljavo popečemo. Zraven pečemo tudi rezine limone.
4. Česen olupimo in narežemo na rezine. Šopek zelišč osmukamo in sesekljamo. Kapre odcedimo in sesekljamo.
5. Preostalo maslo segrejemo v ponvi in na njem popražimo česen. Dodamo še njoke, da se zapečejo, in kapre. Potresemo z zelišči in začinimo s soljo in rdečim poprom.
6. Lososa postrežemo z njoki in paradižnikovo solato.