Zeljna rižota
Sestavine za 4 osebe:
70 g indijskih oreščkov
1 strok česna
1 kg kitajskega zelja
200 g korenja
2 rdeči papriki
2 pora
250 g rjavega riža
1 l juhe
3 žlice sezamovega olja
5-8 žlic sojine omake
poper
Priprava:
1. Indijske oreščke popražimo v ponvi brez maščobe. Česen olupimo in pretlačimo. Zelju odstranimo osrednji koren in mehke liste narežemo na trakove.
2. Korenje umijemo, ostrgamo in narežemo na rezine. Papriki očistimo semen in ju narežemo na koščke. Por očistimo in narežemo na koleščke.
3. Riž skuhamo v juhi po navodilih na embalaži.
4. Olje segrejemo in na njem popražimo česen in korenje. Dodamo koščke paprike in pora ter popražimo. Zalijemo s preostalo juho in pokrito kuhamo 10 minut.
5. Dodamo še zelje in kuhamo od 5 do 8 minut. V posodo stresemo riž, začinimo s sojino omako in poprom, razdelimo na krožnike in tam potresemo z oreščki.