Mariniran lososov karpačo s svežo solato, omako iz nektarine in musom iz dimljene rikote
Najbrž bi bilo naivno pričakovati, da bo Sara Rutar, prva ženska, ki je v oddaji Masterchef Slovenija osvojila prvo mesto, z našimi bralci delila preprost recept. In res, Sara se je odločila za zahtevno specialiteto, pri kateri priprava morda res vzame malo več časa, vendar zatrjuje, da gre za jed, s katero boste osvojili srca vseh ljudi, ki jim jo boste postregli, predvsem pa spravili na kolena svojega partnerja ali partnerico. »Saj veste, ljubezen gre skozi želodec,« se smeje Sara.
Sestavine (za dve osebi):
300 g očiščenega lososovega fileja s kožo
2 pomaranči
1 limeta
2 janeževi zvezdi
pest grobo mlete piranske soli
100 g rjavega sladkorja mederara
1 velik koromač + perje
1 jabolko granny smith
sok 1 grenivke
olivno olje
1 nektarina
100 g dimljene rikote
100 g maskarponeja sol, poper
50 g mletih praženih lešnikov
50 g praženih pinjol
črni sezam
4 repki argentinskih ali tigrastih kozic
2 rezini na tanko narezanega kruha
Priprava:
Najprej se lotite lososa: pripravite si posodo, vanjo nasujte sol in sladkor in naribajte lupinico pomaranč, limete in grenivke. Dodajte eno ali dve janeževi zvezdi in perje koromača. Lososa lepo pokrijte z vsem, da je z obeh strani lepo mariniran, čezenj poveznite folijo, obtežite in postavite v hladilnik najmanj za štiri ure, najboljše pa čez noč. Za solato na tanko narežite koromač in jabolko na tanke majhne koščke, prelijte s sokom pomaranče in ene grenivke, dodajte malo soli, popra in olivnega olja, lahko pa dodate tudi pomarančno olivno olje, če ga imate na razpolago. Dimljeni rikoti dodajte rdečo sladko papriko, kajenski poper, maskarpone in po občutku sol. S špatulo lepo premešajte, da dobite gladko teksturo, ki pa ne sme biti preveč tekoča.
Vrnite se k lososu: ko ste ga uspešno marinirali, ga splaknite pod hladno vodo in odvečno tekočino popivnajte s papirnatimi brisačkami. Najmanj za pol ure ga postavite v zamrzovalnik, da ga boste pozneje lažje narezali na tanke rezine. Za omako iz nektarin olupite eno nektarino, jo narežite na koščke, postavite na štedilnik in pokuhajte do mehkega. Dodajte ščepec soli in sladkorja ter zblendajte. Če je potrebno, tudi precedite in še malo pokuhajte, da se omaka zgosti. Pred serviranjem ohladite. Repke kozic olupite in marinirajte v olivnem olju, dodajte sol, poper in čili ter nanje stisnite polovičko limete. Na hitro jih popecite na zmernem ognju in povaljajte v praženih lešnikih in pinjolah, ki ste jih prej nadrobili na enakomerne koščke. Popecite še dve rezini kruhka in se lotite serviranja. Krožnik lahko, preden jed postrežete, posujete tudi s semeni črnega sezama.