Zanimivosti

Najboljše iz babičine knjige receptov

C. R.
5. 3. 2018, 10.35
Posodobljeno: 5. 3. 2018, 15.58
Deli članek:

Imate tudi vi doma porumenel zvežčič receptov, stokrat preskušenih in preverjeno najboljših? Vsaj en recept za sladko ali slano jed, ki je nepogrešljiva na praznični mizi in za pripravo katere potrebujete moko, delite z nami in sodelujte v nagradni akciji podjetja Žito!

Revija Maja, Zarja

Vsakomur se pocedijo sline, ko pred prazniki zadiši po domačem zavitku, svežem kruhu ali potici, skratka sladki ali slani dobroti iz babičine zakladnice. Čeprav (pra)babice že davno ni več, njeni recepti še vedno živijo. Skrbne gospodinje so namreč svoje recepte hranile v posebnem zvezku, potem pa ga kot najboljšo doto predale svoji hčeri in tako je potoval iz roda v rod. 

Imate tudi vi doma porumenel zvežčič receptov, stokrat preskušenih in preverjeno najboljših? Vsaj en recept za sladko ali slano jed, ki je nepogrešljiva na praznični mizi in za pripravo katere potrebujete moko, delite z nami in sodelujte v nagradni akciji podjetja Žito!

Recept, ki ga hranite v zvezku ali na porumenelem listu, fotografirajte, pripišite še, kdo je njegov avtor (babica, mama, teta) in koliko časa že bogati vašo družinsko dediščino. Ne pozabite dodati svojih podatkov - ime in priimek, naslov, elektronski naslov in telefon. Potem pa nam vse to pošljite na naš naslov: Media 24 - akcija Babičini recepti, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na elektronski naslov: babicinirecepti@media24.si.

Recepte iz babičine zakladnice bomo sprejemali vse do torka, 20. marca, ko bomo izbrali dva recepta, ju objavili v naših revijah (Maja in Zarja) in oba pošiljatelja bogato nagradili z darilnim paketom izdelkov za peko Podravka, ki med drugim vsebuje tudi vse tri posebne moke Žito.

Revija Maja, Zarja

Jabolčne rezine

Sestavine za 24 rezin:
1 kg kislih jabolk
3 žlice limoninega soka
200 g sladkorja
1 ščepec soli
3 jajca
360 g pšenične moke
1 zavoj pecilnega praška
300 ml sadnega pinjenca
200 g mandljevih lističev
400 g sladke smetane
1 strok vanilje

Priprava:
Pečico segrejemo na 190 stopinj, globok pekač obložimo s papirjem za peko. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo peške. Krhlje narežemo na 2 cm velike koščke. Pokapljamo jih z limoninim sokom.

V skledi kremasto stepemo 100 g sladkorja, sol, jajca. Zmešamo moko in pecilni prašek. Moko in pinjenec izmenično dodajamo sladki jajčni zmesi in vse zmešamo v gladko testo.

Testo vlijemo v pekač in potresemo s koščki jabolk. Mandlje zmešamo s 75 g sladkorja in stresemo na jabolka. Pečemo v pečici 25 minut.

Kolač vzamemo iz pekača in še vročega prelijemo s polovico smetane. Ko se kolač ohladi, ga narežemo na rezine.

Strok vanilje razpolovimo in postrgamo sredico. Dodamo jo preostali smetani in stepemo skupaj s sladkorjem. Postrežemo z jabolčnimi rezinami.

Nasvet:
Namesto bele pšenične moke za pripravo jabolčnih rezin uporabimo moko iz pražit, ki bodo sladici dala bogat okus in lepo barvo.

Odlična moka iz Žita že 71 let

V Žitu nam že od leta 1947 strežejo z odličnimi mokami vseh vrst in za vse namene. V skladu s prehranskimi trendi so njihov nabor dopolnile moke iz starih žit, kot so pira, ajda, enozrnica in dvozrnica.

PIRINA MOKA je vsestransko uporabna in v večini receptov lahko nadomesti navadno pšenično moko. Primerna je za pripravo domačega kruha, testa za pice, pit, keksov, biskvita, palačink, pa tudi za zgoščevanje jedi.

Revija Maja, Zarja

MOKA IZ PRAŽIT je univerzalna moka, sestavljena iz pire, pšenice enozrnice in pšenice dvozrnice. Je alternativa pšenični moki, mleti iz navadne pšenice (Triticum aestivum). Odlična je za peko kruha, slanega in sladkega peciva, palačink ter drugih izdelkov v domači kuhinji.

Revija Maja, Zarja

AJDOVA MOKA ne vsebuje glutena in je dobra izbira za vse, ki so nanj preobčutljivi. Ima prijeten sladek okus po oreščkih in je bogata s hranili. Iz nje pripravljamo tradicionalne slovenske jedi, kot so žganci, zlevanke in štruklji. Za peko kruha in potico jo po navadi mešamo s pšenično moko. Uporabna je tudi za pripravo peciva, keksov ali pa kot dodatek v testu za palačinke in žličnike.

Revija Maja, Zarja