Riba v alu foliji
Mlada igralka Lea Cok, ki trenutno navdušuje v seriji Mame, se pohvali, da je kuharske veščine začela osvajati že pri dvanajstih letih. »Začela sem seveda s špageti, tako kot najbrž vsak, z raznimi tuninimi omakami in podobno,« se smeji. Pozneje se je specializirala za več jedi, denimo za juhe na sto in en način, ribje jedi, obožuje pa tudi kaše. »Ajdova, prosena, z bučkami, paradižnikom ... to je božansko!« Od mednarodne kuhinje sta ji najljubši italijanska in indijska, pravi pa še, da med kuhanjem zelo pazi na to, da sestavin ne meče stran. »Kupim toliko hrane, kot je potrebujem, pri pripravi jedi pa vedno pogledam, kaj imam v omari, da se sproti porabi.« Recept za ribo v alu foliji, ki ga je delila z nami, je preprost in okusen ter velikokrat na meniju igralkine mame.
Sestavine:
1 sveža riba (orada, brancin ...)
1 ščepec soli
1 šop peteršilja
1 limona
začimbe
Priprava:
Predhodno očiščeno ribo (najbolje morsko, Lea priporoča orado ali brancina) zunaj in znotraj solite, popoprajte, dodajte začimbe po želji in pokapajte s sokom ene limone. Ribo napolnite s sesekljanim peteršiljem in jo položite na alu folijo, na notranji strani premazano z olivnim oljem. Lahko dodate tudi rezine pomaranče. Pokapajte s preostalim limonovim sokom ter zavijte v folijo. Ribo pecite približno 15 minut pri 150 °C.