Zanimivosti

Družinske jedi, ki teknejo otrokom

Katja Kmet, Zarja
27. 2. 2018, 11.01
Posodobljeno: 1. 6. 2024, 08.39
Deli članek:

Odgovori na večno vprašanje »kaj bi pa danes jedli« naj bodo hitri, preprosti in domiselni. Kuhamo tako imenovane družinske jedi, ki teknejo majhnim in večjim otrokom, pa tudi odraslim. Nekatere so iz družinske zbirke priljubljenih receptov, druge prilagodimo otroškim željam, a jih obogatimo s svežo zelenjavo ali sadjem, da so bolj zdrave. In ne pozabimo: ker vedno jemo tudi z očmi, naj bo jed privlačnega videza, ima pa naj tudi ime, ki vzbudi tek.

Revija Zarja

V voku popražen riž z jajci in zelenjavo

Za 4 osebe

Priprava in praženje: 40 minut

Sestavine: 250 g dolgozrnatega riža * 100 g kuhane šunke * od 1 do 2 korenčka (50 g) * 7 jajc * sol * 4 žlice rastlinskega olja * 50 g zamrznjenega graha * rezine kumare in korenja za okrasitev.

Priprava: V kozici pristavimo riž z dvojno količino nesoljene vode (skodelica riža, 2 skodelici vode), pustimo, da zavre, in kuhamo na šibkem ognju v pokriti kozici približno 20 minut, da se riž zmehča in vsrka tekočino. Pustimo, da se ohladi. (Najbolje je, da riž skuhamo vnaprej, lahko že prejšnji dan. Hranimo ga v zaprti posodi v hladilniku.) Šunko narežemo na 1 cm velike kocke. Korenje olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. V skledi razžvrkljamo jajca in ščepec soli. Na močnem ognju segrevamo vok (ali ponev) 1 minuto. V vok damo 2 žlici olja, na olje pa zlijemo jajca in jih med mešanjem pražimo od 1 do 2 minuti. Pri tem jajca razkosamo z lopatko na manjše koščke. Dodamo šunko, korenje in grah ter med mešanjem pražimo 1 minuto. Dodamo ohlajen riž. Šele sedaj riž solimo, po okusu. Med mešanjem pražimo še 2 minuti, nato takoj postrežemo. Jed okrasimo s tankimi rezinami korenja in kumare.

Nasvet: Čim dlje in čim počasneje se riž kuha, tem okusnejši je – tako vsaj pravijo na Kitajskem, od koder je ta jed. Riž kuhamo v nesoljeni vodi, jed pa solimo šele med praženjem v voku, da je okus pristnejši. V voku lahko skupaj z jajci pražimo tudi kako drugo na majhne koščke narezano zelenjavo, na primer svežo papriko in majhne cvetke brokolija, ali pa vloženo koruzo in zamrznjeno mešano zelenjavo. Namesto šunke lahko pražimo tudi vnaprej pečeno (ostanek od prejšnjega dne) piščančje meso, natrgano na koščke.

8f234493df45b09ab9d2cf9a0e39ba59.jpeg

Hrustljave krompirjeve palačinke

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Pečenje: od 5 do 7 minut za porcijo

Sestavine: 500 g krompirja * 1 čebula * 2 jajci * 2 žlici drobnih ovsenih kosmičev * 1 žlička soli * 3 dl olja za cvrenje.

Priprava: Krompirje olupimo, umijemo, osušimo in naribamo na oglatem kuhinjskem strgalu ali s kuhinjskim strojčkom. Olupimo in naribamo tudi čebulo. Oboje damo v skledo, dodamo ovsene kosmiče (ki vsrkajo tekočino, da zmes ni preveč mokra) in jajci, stepeni s soljo. Dobro premešamo. V veliki ponvi segrejemo olje – biti ga mora toliko, da bodo palačinke v njem plavale. Na razgreto olje polagamo zmes za palačinke – za vsako palačinko od 4 do 5 žlic zmesi. Palačinko rahlo sploščimo s hrbtom žlice. Pečemo najprej po eni strani od 5 do 7 minut, nato jo obrnemo in spečemo še z druge strani. Palačinke obrnemo takrat, ko dobijo zlato rjav rob. Pečene poberemo z lopatko, jih zložimo na pekač, prekrit s papirnato brisačko, in hranimo na toplem v pečici, ogreti na 100 stopinj. Ko so vse palačinke pečene, jih še vroče postrežemo.

Nasvet: H krompirjevim palačinkam se prilega smetanova skuta s hrenom: gladko zmešamo pretlačeno skuto in kislo smetano ter dodamo malo vloženega naribanega hrena. K palačinkam lahko postrežemo tudi ne presladko jabolčno čežano. Za tiste, ki imajo radi pico, pa za spremembo spečemo malo večje krompirjeve palačinke, jih namažemo z rdečo (paradižnikovo) omako pesto ter obložimo s šunko in mocarelo. Popečemo v pečici, da se sir razleze, in hrustljava enačica pice je pripravljena, da jo postrežemo.

a65b4cd485c404480f55093ac17aad02.jpeg

Ribje palčke v sendviču

Za 2 sendviča

Priprava: 20 minut

Sestavine: 4 panirane ribje palčke (zamrznjene) * 4 solatni listi (mehka solata) * 150 g solatne kumare * 2 polnozrnati štručki * 2 žlički remuladne omake.

Priprava: Panirane ribje palčke zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. V pečici jih pečemo pri 220 stopinjah 20 minut, da zlato porjavijo. Medtem umijemo solatne liste in jih osušimo. Kumaro umijemo in narežemo na podolgovate palčke. Štručki damo v pečico k ribjim palčkam, da se pogrejeta in popečeta. Prerežemo ju, vsako namažemo z žličko remuladne omake, obložimo s solatnim listom, na solatni list pa damo pečene ribje palčke in narezano kumaro. Pokrijemo z drugim solatnim listom in zložimo štručko.

Nasvet: Ocvrte ribje palčke so zdrava hrana, priljubljena pri mladi generaciji. Lahko kupimo že pripravljene palčke iz zamrzovalnika, še okusnejše pa so, če jih pripravimo sami. Potrebujemo 100 g ribjega fileja (lahko tudi losos), 4 zvrhane žlice drobtin, 1 jajce, 2 žlici mleka, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico naribanega parmezana in kokosovo maščobo (ali olje) za cvrenje. Priprava: file narežemo na 1 cm široke trakce (delo si olajšamo, če ribo najprej rahlo zamrznemo). V globokem krožniku stepemo jajce, mleko, jedilni škrob in parmezan. Ribje trakce povlečemo skozi jajčno zmes, nato jih povaljamo v drobtinah. Ocvremo jih na maščobi ali pa jih zložimo na papir za peko in pečemo v pečici pri 220 stopinjah 20 minut.

e15e88808abad2d8596d096b23e98e56.jpeg

Piščančja nabodala

Za 3 osebe

Priprava in pečenje: 25 minut

Sestavine: 250 g piščančjega prsnega fileja * 3 žlice gorčice * 2 žlici medu * sol * poper * 2 žlici olja * 200 g solatne kumare * 250 g skute * 4 žlice mleka * sveža kreša.

Priprava: Piščančje meso oplaknemo in popivnamo do suhega. Poševno narežemo file na 0,5 cm debele rezine. Rezine nataknemo na lesena nabodala. V skodelici zmešamo gorčico, med, sol in poper. S to mešanico namažemo nabodala z vseh strani. Kumaro olupimo in narežemo na majhne kockice. Skuto gladko razmešamo z mlekom, soljo in poprom. Primešamo polovico narezane kumare in narezano krešo. V teflonski ponvi segrejemo olje in pečemo piščančja nabodala od 3 do 4 minute. Pri tem jih obračamo, da se enakomerno spečejo z vseh strani. Nabodala postrežemo s skuto, zraven se prilega kuhan krompir.

Špinača in jajce v kruhu

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 35 minut

Sestavine: 1 čebula * 3 žlice masla * 300 g zamrznjene in odtajane špinače v listih (ali sveži mladi špinačni listi) * 1 dl sladke smetane * 1 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * sol * muškatni orešček * 4 kosi polnozrnatega opečenca * 4 jajca.

Priprava: Čebulo na drobno sesekljamo. V kozici razpustimo 1 žlico masla, dodamo čebulo in jo med mešanjem počasi pražimo, da postekleni. Špinačo na grobo sesekljamo, damo k čebuli in nekoliko popražimo. Zalijemo s smetano in z juho, pustimo, da prevre, solimo in popramo. Z robom kozarca (premer 6 cm) izrežemo iz vsakega opečenca krog. V večji ponvi segrejemo 2 žlici masla. Na maslo damo kose opečenca (in izrezane kroge) in pečemo na zmernem ognju, da opečenec na spodnji strani zlato porjavi. Nato opečence obrnemo, v luknjo v vsakem pa ubijemo jajce. Na zmernem ognju pečemo opečence in jajca 8 minut. Kruhke obložimo s špinačo in postrežemo, zraven damo tudi popečene izrezane kroge, da jih vsak pomaka v jajčni rumenjak.

4bb3714d6d04f4862e57a398e72533fd.jpeg

Hitri narastek iz špagetov

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 35 minut

Sestavine: 100 g špagetov * sol * 1 majhna čebula * 2 žlici olja * 1 žlička sladkorja * 1 konzerva olupljenih paradižnikov (pelatov) * 1 dl piščančje juhe * poper * 100 g sira gavda.

Priprava: V osoljenem kropu skuhamo špagete po navodilu z zavitka, da so še čvrsti pod zobmi. Odcedimo jih na cedilu. Na olju popražimo na drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Potresemo jo s sladkorjem in pustimo, da se sladkor razpusti. Dodamo paradižnike in zalijemo z juho. V pokriti kozici kuhamo omako na zmernem ognju 10 minut. Sesekljamo s paličnim mešalnikom in po okusu začinimo s soljo in poprom, lahko tudi z baziliko. V namaščen model za narastke (18 x 12 cm) damo špagete in jih prelijemo z vročo omako. Potresemo z naribanim sirom in postavimo v vročo pečico. Pri 225 stopinjah pečemo narastek na srednji rešetki 15 minut.

57321dbb235e985f4c3987fbbbf9d57f.jpeg

Pisana juha s piščančjim mesom

Za 6 oseb

Priprava in kuhanje: 75 minut

Sestavine: 2 piščančji bedri * sol * 1 čebula * 10 poprovih zrn * 2 zavitka zamrznjene narezane jušne zelenjave (po 300 g) * 125 g ribane kaše ali majhnih testenin.

Priprava: Piščančji bedri oplaknemo in pristavimo z 1,5 litra hladne vode. Ko voda zavre, posnamemo pene, v lonec pa damo poprova zrna in neolupljeno, na pol prerezano čebulo. V juho stresemo tudi en zavitek zamrznjene jušne zelenjave. Juha naj v pokritem loncu počasi vre 45 minut. Piščančji bedri vzamemo iz lonca. Kožo olupimo in zavržemo, meso pa odluščimo od kosti in narežemo na koščke. Prihranimo. Juho precedimo v drug lonec. Dodamo drugi zavitek jušne zelenjave in pristavimo, da juha ponovno zavre. Dodamo piščančje meso in zakuhamo ribano kašo ali drobne testenine. Juha naj vre še nekaj minut. Takoj postrežemo.

55274c32c820acb60a1b412e3b745966.jpeg

Mlečni riž s cimetom

Za 6 oseb

Priprava in kuhanje: 35 minut

Sestavine: pol stroka vanilje * 1 liter mleka * 250 g okroglozrnatega riža * sol * 3 žlice sladkorja; * za posipanje: 3 žlice sladkorja * 2 žlici mletega cimeta.

Priprava: Na delovni pult si pripravimo vse sestavine: mleko, riž, sol in sladkor. Vaniljin strok razpremo. Mleko zlijemo v lonec, dodamo riž in premešamo, da se riž enakomerno porazdeli po loncu. Preden lonec pristavimo na štedilnik, mleko osolimo, ne dodamo pa sladkorja, saj bi se riž potem ne skuhal dovolj kremasto. Iz vaniljinega stroka izpraskamo stržen in ga damo v mleko, dodamo pa tudi strok sam. Lonec sedaj pristavimo in segrevamo mleko, da počasi zavre. Med kuhanjem večkrat premešamo. Ko mleko zavre, lonec pokrijemo, zmanjšamo ogenj in riž počasi kuhamo (in vmes večkrat premešamo) 25 minut. Lonec potem odstavimo. Iz riža vzamemo vaniljin strok, primešamo pa sladkor. Če je riž presuh, lahko prilijemo nekaj žlic mleka. Zmešamo sladkor in cimet. Mlečni riž razdelimo na krožnike ali v skodelice. Potresemo s cimetovim sladkorjem in postrežemo.

Nasvet: Kuhani, sočni in še vroči mlečni riž lahko naložimo v manjši nepregorni model, na plast vročega borovničevega kompota. Potresemo s 3 žlicami sladkorja (lahko rjavega), model pa postavimo za kratek čas v pečico, ogreto na 220 stopinj, da se na vrhu zapeče sladkorna skorjica. Če imamo mali slaščičarski gorilnik, pa še toliko bolje: sladkorna skorjica na vrhu narastka bo zapeljivo hrustljava.

Ovsene palačinke

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 45 minut

Sestavine: 2 jajci * 2 žlici sladkorja * 1 dl mineralne vode *150 g jogurta * 100 g moke * 60 g drobnih ovsenih kosmičev; * za sadno solato: 2 hruški * 2 pomaranči * 300 g grozdja * 1 limona * 4 žlice medu * cimet * 4 žlice masla ali olja ali mešanica obojega.

Priprava: Ubijemo jajci in ločimo rumenjake od beljakov. Kremasto umešamo rumenjaka in sladkor, dodamo jogurt in vodo, nato pa moko in ovsene kosmiče. Gladko razmešamo, da dobimo testo za palačinke, in pustimo stati 15 minut. Medtem pripravimo sadno solato: hruški olupimo, narežemo na kockice in takoj pokapljamo z limoninim sokom. Dodamo olupljene koščke pomarančnih krhljev ter razpolovljene grozdne jagode. Prelijemo z medom in limoninim sokom ter potresemo s cimetom. Premešamo in pustimo, da počaka v pokriti posodi. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga zamešamo v testo za palačinke. V ponvi segrejemo maslo. Na maščobo vlivamo za dlan velike palačinke in jih pečemo najprej z ene, nato z druge strani. Postrežemo s sadno solato.

Preberite tudi: Sladki polžki namesto potice. Kliknite TUKAJ!