Priprava sladic v kozarcu je hitra in preprosta, obenem pa izjemna paša za oči, če se poigramo z različnimi oblikami kozarcev in dekoracijo, s katero nikakor ni treba pretiravati. Odmislite dolgočasno peko tort, kolačev ali biskvitov. Potrebujete le nekaj piškotov, sadja, jogurta ali druge kreme, ideje in ustvarjalnost. Kombinacije sestavin so prepuščene vašemu okusu in jih je neskončno. Preverite.
Limonina krema s smetano
Hitre in preproste sladice boste pripravili tako, da boste smetani dodali nekaj zmečkanega ali narezanega sadja. Kremo ali zmes lepo razporedite v kozarec in sladica je pripravljena.
Sestavine: 100 g čokoladnih keksov, 200 ml sladke smetane, sadje in listki mete za okrasitev; za kremo: 2 limoni, 3 rumenjaki, 500 ml vode, 150 g sladkorja, 30 g koruznega škroba, 1 vrečka vanilina.
Priprava: Naredimo limonino kremo: v posodo damo vodo, polovico sladkorja in limonin sok, premešamo in zavremo. V skledi zmešamo polovico sladkorja in rumenjake, nato med mešanjem dodamo škrob, da nastane gladka krema. Kremo med mešanjem dodajamo v posodo z limoninim sokom, na zmernem ognju še naprej mešamo nekaj minut, dokler se krema ne zgosti. Pustimo, da se povsem ohladi. Pokrijemo jo s plastično folijo, ki se dotika kreme, da ne nastane skorjica. Kekse zdrobimo in drobtine damo v kozarce. Nanje naložimo ohlajeno kremo, vse okrasimo s stepeno sladko smetano in sadjem.
Jagodna krema na hrustljavi posteljici
Sestavine: 40 g jagod, 150 g piškotov, 3 žlice jagodnega sirupa, 200 g skute, 2 dl jogurta, 4 žlice sladkorja, vaniljev sladkor, 1 limona, 250 ml sladke smetane.
Priprava: Jagode operemo in odstranimo listke. Nekaj jih narežemo na rezine, nekaj pa pretlačimo v jagodni pire. Nastrgamo limonino lupino in iz polovice limone iztisnemo sok. V skledi zmešamo skuto, jogurt, sladkor, limonin sok in lupinico ter jagodni pire. Smetano stepemo in je 2/3 vmešamo v skutno zmes. Piškote nadrobimo na dno kozarčkov, ob straneh pa razporedimo na rezine narezane jagode. Pazljivo prelijemo z jagodnim sirupom in dodamo jagodno kremo. Damo hladiti za vsaj 15 minut, nato okrasimo s smetano.