Čokoladne kocke 100 min
Sestavine za 60 kock:
½ žličke mletega kardamoma
150 g temne čokolade (70 %)
1 bio pomaranča
5 jajc
70 g masla
70 g sladkorja
1 ščepec soli
150 g mletih mandljev
1 žlička vinskega kamna
Za nadev in okras:
200 g temne ribezove marmelade
4 žlic kakava v prahu
30 g bele čokolade
Priprava:
1. Čokolado nalomimo na koščke in jih stopimo nad parno kopeljo. Pomarančo umijemo, obrišemo in ji nastrgamo lupino (1 žličko), sok iztisnemo.
2. Pečico segrejemo na 160 stopinj. Ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg.
3. Maslo, sladkor, sol in kardamom kremasto stepemo in počasi vmešamo rumenjake, dve žlici pomarančnega soka, stopljeno čokolado, mandlje in vinski kamen. Nazadnje previdno vmešamo sneg.
4. Testo vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 25 minut. Pečen kolač čez čas zvrnemo iz pekača, odstranimo papir za peko in kolač po dolgem prerežemo.
5. Za nadev zmešamo marmelado in pomarančno lupino in s tem namažemo spodnji del kolača. Pokrijemo z drugim delom kolača, rahlo pritisnemo in za eno uro postavimo na hladno. Kolač potem narežemo na 3 cm velike kocke.
6. Kakav presejemo in potresemo po kockah. Belo čokolado naribamo in z njo potresemo kocke.