Skutna torta
Sestavine za okrogel pekač (premer 26 cm):
200 g moke
1 žlička pecilnega praška
1 ščepec soli
200 g margarine
200 g sladkorja
4 jajca
500 g skute
1 zavoj vaniljevega pudinga v prahu
250 ml smetane za kuhanje
250 g jagod
1 zavoj sladkorja za želiranje brez kuhanja
200 g kisle smetane
1 vaniljin sladkor
Priprava:
1. Zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Dodamo 100 g margarine, 50 g sladkorja in eno jajce ter vse zgnetemo v gladko testo.
2. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj položimo testo. Pekač damo na hladno.
3. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Preostalo margarino segrejemo. Prilijemo jo k skuti, dodamo sladkor in puding v prahu ter vse kremasto stepemo. Počasi vmešamo še tri jajca in smetano za kuhanje.
4. Testo vlijemo v pekač in pečemo 15 minut. Potem znižamo temperaturo na 120 stopinj in pečemo še 45 minut. Nazadnje pečico ugasnemo, pekač pa pustimo notri še eno uro. Po eni uri odpremo vrata pečice in počakamo še 15 minut, preden torto vzamemo ven.
5. Jagode očistimo in razpolovimo. Skupaj z želirnim sladkorjem jih minuto miksamo z električnim mešalnikom. Kašo postavimo na hladno.
6. Kislo smetano zmešamo z vaniljinim sladkorjem in zlijemo na torto. Jagodno kašo vlijemo v dresirno vrečko in odmerimo nekaj kupčkov na torto. Z zobotrebcem oblikujemo srčke.
7. Torto za vsaj dve uri postavimo na hladno.