Zanimivosti

Kuhamo in pečemo s sirom

Katja Kmet
6. 2. 2018, 11.01
Deli članek:

V kuhinji pogosto uporabljamo sir, pa ne le za pripravo sendvičev ali majhen prigrizek h kozarcu pijače. Včasih ga potresemo na špagete, včasih primešamo kaki rižoti, če pobrskamo med recepti, ki govorijo o kuhanju in pečenju s sirom, pa lahko postavimo na mizo celo vrsto domiselnih, izdatnih in nadvse okusnih jedi.

Revija Zarja
Popečeni makaroni s sirom in z masleno bučo

Popečeni makaroni s sirom in z masleno bučo

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje in pečenje: 40 minut

Sestavine: 1 maslena buča; 2 žlici oljčnega olja; 300 g makaronov (polžkov ali peresnikov); 50 g masla; 50 g moke; 2 žlički pikantne gorčice; 0,5 litra mleka; 200 g naribanega čedarja; 50 g naribanega parmezana.

Priprava: Bučo olupimo, očistimo, narežemo na 1 cm velike kocke ter v skledi pomešamo z oljem, soljo, poprom in po želji z naribanim muškatnim oreščkom. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Začinjeno bučo stresemo v pekač in pečemo v pečici od 15 do 20 minut, da se zmehča. Medtem pristavimo osoljeno vodo, da zavre, stresemo vanjo makarone in jih skuhamo po navodilu z zavitka. Odcedimo jih na cedilu in pustimo, da počakajo. Skuhamo tudi bešamelno omako: v kozici razpustimo maslo, dodamo moko, jo gladko razmešamo in na rahlo popražimo, dodamo gorčico, ponovno gladko razmešamo, nato pa med mešanjem prilivamo mleko in pustimo, da omaka počasi vre ter se zgosti. Odstavimo. Tretjino popečene buče zmečkamo v kašo in primešamo bešamelni omaki. Dodamo in primešamo tudi nariban čedar in polovico naribanega parmezana. Začinimo po okusu. Kuhane in odcejene makarone zmešamo z omako in s preostalo popečeno bučo. Vse skupaj naložimo v nepregoren model, potresemo s preostalim parmezanom in damo za 15 minut v vročo pečico, da se na vrhu zapeče zlata sirova skorjica.

Revija Zarja
Gratinirani njoki z gorgonzolo

Gratinirani njoki z gorgonzolo

Za 4 osebe

Priprava: 5 minut

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 500 g kupljenih njokov (ali tortelinov); 250 g mlade špinače; 1 dl kisle smetane (mileram); 4 žlice naribanega parmezana; 100 g gorgonzole.

Priprava: V veliki kozici osoljenega kropa skuhamo njoke po navodilu z zavitka. Zadnjih nekaj minut kuhanja damo v kozico tudi oprano in očiščeno mlado špinačo. Kuhane njoke in špinačo odcedimo na cedilu ter cedilo potresemo, da odstranimo vso odvečno tekočino. V nepregoren model damo kislo smetano, pomešano s parmezanom. Dodamo vroče, odcejene njoke s špinačo in dobro premešamo. Potresemo z nadrobljeno gorgonzolo in popramo po okusu. Model damo v vročo pečico pod gril, da se sir na površini razleze, jed pa pregreje. Takoj postrežemo.

Nasvet: Namesto njokov lahko po tem receptu pripravimo tudi torteline (polnjene s sirom ali s špinačo). Da je jed izdatnejša, lahko primešamo njokom in špinači tudi na kockice narezano šunko.

Shutterstock
Pikantni cesarski praženec s sirom

Pikantni cesarski praženec s sirom

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 45 minut

Sestavine: 100 g sira (zbrinc, čedar ali ovčji sir); šopek peteršilja; 4 jajca; 100 g moke; sol; poper; muškatni orešček; 2,5 dl mleka; 1 žlička sladkorja; 4 žlice olja; 1,5 žlice masla.

Priprava: Sir narežemo na kockice ali pa ga na grobo naribamo. Peteršiljeve listke osmukamo in sesekljamo. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. V skledi razžvrkljamo rumenjake, mleko, moko, malo soli in popra ter muškatni orešček, da dobimo gladko testo. Iz beljakov in ščepca soli stepemo trd sneg, med stepanjem vsipamo vanj sladkor. Tretjino trdega snega zamešamo v pripravljeno testo. Nato primešamo še preostali sneg, 75 g sira in dve tretjini sesekljanega peteršilja. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V ponvi s premerom 28 cm (in z nepregornim ročajem) segrejemo 1 žlico masla in 1 žlico olja. Na maščobo zlijemo testo. Na štedilniku pečemo testo na zmernem ognju od 3 do 4 minute. Nato prestavimo ponev v ogreto pečico in pečemo na srednji rešetki še 12 minut. Pečen praženec vzamemo iz pečice, z dvema lopatkama ga natrgamo na večje kose. Dodamo preostalo maslo, postavimo ponev spet na štedilnik in na zmernem ognju praženec na hitro popečemo. Potresemo ga s preostalim sirom in peteršiljem ter postrežemo z zeleno solato.

Revija Zarja
Špinačna rižota s sirom

Špinačna rižota s sirom

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 40 minut

Sestavine: 8 dl piščančje juhe (iz kocke) ali jušne osnove; 100 g mlade špinače; 1 čebula; 1 strok česna; 150 g dimljene mocarele ali dimljene gavde; 2 žlici olja; 150 g riža za rižote; 50 ml belega vina; 1 žlica masla; 1 žlička limonine lupinice (bio); limonin sok; nariban parmezan po okusu.

Priprava: Piščančjo juho segrejemo in hranimo na toplem. Špinačo očistimo, operemo in dobro odcedimo. Na drobno sesekljamo čebulo in česen. Sir (mocarelo ali gavdo) narežemo na majhne kockice. V široki kozici segrejemo 2 žlici olja. Na zmernem ognju in med mešanjem pražimo čebulo s česnom, da postekleni. Dodamo riž, premešamo in pražimo, da so zrnca mastna in steklasta. Zalijemo z belim vinom, premešamo in kuhamo, da vino povre. Zalijemo s toliko vroče juhe, da je riž pokrit. V nepokriti kozici kuhamo riž na zmernem ognju od 20 do 25 minut. Vmes pogosto premešamo, vsakokrat, ko riž vsrka tekočino, pa spet prilijemo malo vroče juhe. V rižoto zamešamo 1 žlico masla in polovico sira. Primešamo tudi mlade špinačne liste, ki se zaradi vročine sesedejo in ovenijo, ni pa jih treba posebej kuhati. Solimo, popramo in začinimo z limonino lupinico in kancem limoninega soka. Potresemo s preostalim sirom in takoj postrežemo. Na mizo postavimo tudi sveže nariban parmezan, da si ga vsak potrese na rižoto po okusu.

Revija Zarja
Mafini s sirom in šunko

Mafini s sirom in šunko

Za 12 mafinov

Priprava in pečenje: 55 minut

Sestavine: 250 g moke; 4 žličke pecilnega praška; pol žličke soli; poper; 150 g starane gavde, zbrinca ali običajnega parmezana; 100 g kuhane šunke; 100 g korenja; pol šopka drobnjaka; 90 g staljenega masla; 180 ml mleka; 1 jajce.

Priprava: V skledi pomešamo moko, pecilni prašek, sol in poper. Šunko in sir narežemo na pol centimetra velike kockice. Korenje na grobo naribamo. Drobnjak narežemo. Vse stresemo v skledo k moki in pomešamo z rokami. V drugi skledi stepemo jajce, mleko in staljeno maslo. Zlijemo na mešanico moke in premešamo s kuhalnico, da dobimo enakomerno zmes. Vdolbine pekača za mafine obložimo s papirnatimi modelčki. V modelčke naložimo testo. Postavimo v vročo pečico in pečemo na srednji rešetki pri 180 stopinjah 25 minut. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo mafine, da se ohlajajo 2 minuti. Nato jih vzamemo iz pekača. Postrežemo tople, teknejo pa tudi ohlajeni.

Revija Zarja
Kruhov narastek s sirom

Kruhov narastek s sirom

Za 2 osebi

Priprava: 10 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 1 žlička zmehčanega masla; 4 kosi opečenca ali starega belega kruha; 2 jajci; 1,5 dl sladke smetane; 1 dl mleka; sol; poper; sveže nariban muškatni orešček; mleta ostra paprika; 100 g gavde.

Priprava: Pekač 15 x 15 cm namastimo z maslom. Kose opečenca diagonalno prerežemo, da dobimo trikotnike (kose kruha pa prerežemo na polovice). Zložimo jih v pekač. Z metlico stepemo mleko, jajce in smetano. Začinimo s soljo, poprom, z muškatnim oreščkom in mleto papriko. Prelijemo čez kruh v pekaču in potresemo z naribanim sirom. Postavimo v vročo pečico in pečemo pri 200 stopinjah na srednji rešetki 20 minut (ventilacijska pečica ni priporočljiva). Postrežemo s svežo solato.

Nasvet: To je recept, kako lahko koristno porabimo star kruh. Če pripravljamo obrok za več oseb, sestavine pač pomnožimo, upoštevamo pa tudi nekoliko daljši čas pečenja.

Revija Zarja
Panirani zrezki s sirom

Panirani zrezki s sirom

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Pečenje: 10 minut

Sestavine: 4 kosi starega belega kruha (okrog 100 g); 50 g naribanega ementalca ali grojerja; 4 nemastni, tanki svinjski zrezki (po 175 g); 1 jajce; 2 žlici oljčnega olja.

Priprava: V sekljalniku zmeljemo kruh v drobtine. Stresemo jih na velik krožnik in pomešamo z naribanim sirom. V drugem krožniku stepemo jajce ter ga začinimo s soljo, poprom in mleto papriko. Zrezke popivnamo s papirnato brisačo – lahko jih tudi potolčemo, da so enakomerno tanki. Vsak zrezek povaljamo najprej v jajcu, nato pa v mešanici drobtin in sira. Pritisnemo, da se drobtine dobro primejo. V široki ponvi segrejemo olje. Zrezke pečemo z vsake strani od 3 do 4 minute, da so zlato rjavi in prepečeni. Odcedimo jih na papirnatem prtiču. Postrežemo z rezino limone, krompirjem in solato.

Nasvet: Namesto da zrezke ocvremo v maščobi, jih lahko zložimo na naoljen kos papirja za peko in pečemo v vroči pečici pri 200 stopinjah 20 minut oziroma toliko časa, da je meso pečeno, skorjica iz drobtin in sira pa zlato rjava in hrustljava.

Revija Zarja
Bela pica s 4 siri

Bela pica s 4 siri

Za 2 osebi

Priprava: 30 minut (in 1 ura za vzhajanje testa)

Pečenje: 12 minut

Sestavine: za testo: 1 žlica pšeničnega zdroba; 300 g moke za peko kruha (in moka za delovno površino); 1 žlička posušenega kvasa; 2 žlici oljčnega olja; 2 dl mlačne vode. Za nadev: 80 g rikote; 50 g mocarele; 50 g dimljenega sira; 80 g naribanega parmezana; 1 strok česna; 2 žlici sesekljanega svežega rožmarina.

Priprava: V skledi pomešamo moko, sol in suhi kvas. Prilijemo 2 dl mlačne vode in 2 žlici oljčnega olja. Pomešamo sestavine in jih na hitro zamesimo v testo. Pustimo stati 5 minut: testo naj bo vlažno, ne pa pretirano lepljivo. Delovno površino potresemo z moko, nanjo zvrnemo testo in ga z rokami gnetemo od 5 do 10 minut. Testo oblikujemo v kepo, ga damo v rahlo naoljeno skledo, prekrijemo z naoljenim kosom folije in pustimo vzhajati toliko časa, da se testo podvoji – približno 1 uro v toplem prostoru ali čez noč v hladilniku. Delovno površino potresemo z malo zdroba in na tej podlagi oblikujemo testo v dve manjši ali eno večjo podlago za pico. Pečico ogrejemo na 240 do 220 stopinj. Pekač prekrijemo s papirjem za peko, papir rahlo posipamo z zdrobom. Na papir damo oblikovano testo, ki ga obložimo z nadrobljeno rikoto, z na kockice narezanima mocarelo in dimljenim sirom ter potresemo s parmezanom, na drobno sesekljanim česnom in rožmarinom. Rob testa, kak centimeter, pustimo neobložen. Pekač postavimo v pečico in pečemo pico od 15 do 18 minut oziroma toliko časa, da je testo hrustljavo zapečeno, sir pa se razleze.

Nasvet: Testo lahko najprej namažemo z žlico omake pesto in šele nato obložimo s sirom.

Revija Zarja
Žemeljni cmoki s špinačo in sirom

Žemeljni cmoki s špinačo in sirom

Za 3 osebe

Priprava: 40 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 300 g starih žemelj (od prejšnjega dne); 1 čebula; 1 strok česna; 225 g očiščenih špinačnih listov (lahko tudi zamrznjenih in odtajanih); 200 g gavde; 1 žlica masla; 1,5 dl mleka; 3 jajca; sol; poper; 100 g masla; nariban parmezan po okusu.

Priprava: Žemlje narežemo na tanke rezine in damo v skledo. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Špinačne liste na grobo sesekljamo. Gavdo narežemo na 0,5 cm velike kocke. V ponvi razpustimo 1 žlico masla in pražimo čebulo ter česen, da posteklenita. Dodamo špinačo in jo pražimo 1 minuto. Prilijemo 1,5 dl mleka in segrejemo, da je vse skupaj mlačno. Žemlje v skledi prelijemo s špinačnim mlekom in dodamo 3 razžvrkljana jajca. Pustimo stati 15 minut. Dodamo narezan sir, solimo in popramo. Premešamo, da dobimo enakomerno zmes. Iz zmesi oblikujemo z mokrimi rokami 8 enako velikih cmokov. V široki kozici pristavimo vodo, da zavre. Osolimo jo in vanjo položimo cmoke. Na zmernem ognju naj se v nepokriti kozici počasi kuhajo 20 minut. V kozici segrejemo 100 g masla, da se speni. Kuhane cmoke poberemo s penavko, zložimo jih v skledo in prelijemo z maslom. Lahko jih potresemo še s parmezanom, postrežemo pa jih z zeleno solato.

Preberite tudi: Nekaj novega: pikantni zelenjavni rezanci. Kliknite TUKAJ!