Vinska juha (osebe:4, kuhanje: 15 minut)
Sestavine:
1 žlica masla
1 žlica sladkorja
2 žlici moke
400 ml suhega belega ali rdečega vina
700 ml čiste juhe (lahko je iz kocke)
sol, poper
Priprava:
1. Maslo stopimo, dodamo sladkor in ga svetlo rumeno popražimo, nato dodamo moko, malo pomešamo ter prilijemo vino in vodo. Stepamo z metlico, dokler se grudice ne razpustijo.
2. Solimo, dodamo košček cimeta, nekaj klinčkov, limonino lupinico, žličko začimbnega posipa in ščepec rožmarina.
3. Kuhamo četrt ure. Zraven ponudimo opečene kruhove kocke.
Svinjske zarebrnice z brinovimi jagodami (osebe: 4, pečenje: 1 ura)
Sestavine:
4 svinjske zarebrnice
sol in sveže mlet poper
2 žlički zdrobljenih brinovih jagod
1 žlica na drobno sesekljanega svežega rožmarina
1 žlica olivnega olja
2 sesekljani šalotki
1 kozarec rdečega vina
6 dl jušne osnove
Priprava:
1. Zdrobljene brinove jagode in rožmarin, sol in poper zmešamo in zarebrnice s to zmesjo natremo po obeh straneh. Pekač namažemo z oljem, na dno damo sesekljano šalotko, nato vanj zložimo zarebrnice. Prelijemo jih z vinom in toliko juhe, da je meso prekrito.
2. Pekač z zarebrnicami pokrijemo in v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo 30 minut, nato pekač odkrijemo in pečemo še od 20 do 30 minut, da tekočina povre.
Skutni cmoki z marelicami (osebe: 4, kuhanje:12 minut)
Sestavine:
9 manjših marelic
9 malih kock sladkorja
250 g nepasirane puste skute
1 ščepec soli
70 g stopljenega masla
2 jajci
70 g pšeničnega zdroba
70 g moke
2 žlički cimeta v prahu
2 žlici sladkorja
Priprava:
1. V skledi gladko zmešamo skuto, sol, stopljeno maslo in jajci, nato še zdrob in moko. Testo pustimo počivati na hladnem najmanj 30 minut.
2. Medtem opremo marelice in jih do suhega obrišemo s papirnatimi brisačami, jih prepolovimo, odstranimo koščice in ter jih nadomestimo s kockami sladkorja.
3. V veliki, široki posodi zavremo približno tri litre vode. Iz ohlajenega testa in marelic oblikujemo cmoke, jih vložimo v krop in kuhamo 12 minut. Nato jih s penovko poberemo iz kropa in dobro odcedimo, damo na krožnike ter posujemo z mešanico cimeta in sladkorja.
Nasvet dneva: čaj iz brinovih jagod
Čaj blagodejno vpliva na prebavo in vnet mehur, deluje pa tudi diuretično. Pripravimo ga tako, da čajno žličko posušenih brinovih jagod namočimo v skodelico vroče vode in pustimo stati 10 minut. Na dan popijemo do dve skodelici tako pripravljenega čaja.