Pica s polento in zelenjavo (za štiri osebe)
Priprava: 15 minut
Pečenje: 20 minut
Sestavine: 250 g instantne polente, 200 ml paradižnikove omake, 100 g šampinjonov, 1 žlička rdeče mlete paprike, 1 rdeča čebula, pest češnjevih paradižnikov, šopek bazilike, mešanica suhih zelišč (timijan, origano, rožmarin), sol, poper, oljčno olje.
Priprava: Instantno polento skuhamo po navodilih z embalaže, nato pa še vročo razprostremo po pekaču za pico, ki smo ga namazali z maslom in obložili s papirjem za peko. Naredimo nekoliko višji rob. Pripravimo nadev: paradižnikovo omako blago solimo in popramo, potresemo z zelišči ter prelijemo po osnovi iz polente. Nanjo naložimo koščke zelenjave in listke bazilike. Vse pokapljamo z oljčnim oljem. Pico damo v ogreto pečico in jo pri temperaturi 180 stopinj pečemo 20 minut. Ponudimo še vročo.
Različica: Na pico iz polente lahko damo tudi druge sestavine: razne vrste sira, šunko, ribje fileje, pršut ali še drugo zelenjavo in dodatke, na primer bučke, jajčevce ali olive.
Hrustljave palčke iz polente (za štiri osebe)
Priprava: 10 minut
Pečenje: 30 minut
Sestavine: 250 g instantne polente, sol, poper, oljčno olje, vejica rožmarina.
Priprava: Polento skuhamo in še vročo preložimo v oglat pekač, obložen s papirjem za peko. Z žlico poravnamo površino na približno centimeter debeline. Ohladimo jo in damo čez noč na hladno, da se povsem strdi. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Posodo s polento obrnemo nad ploščo za rezanje in z nožem narežemo koščke v velikosti in obliki pomfrija. Palčke razporedimo po pekaču. Pečemo jih 20 minut ali toliko, da postanejo hrustljave in zlato rumene. Preden jih postrežemo, jih solimo in popramo, lahko še potresemo z mleto rdečo papriko, sirom, origanom in rožmarinom.
Pogača iz polente s skuto in rukolo (za štiri osebe)
Priprava: 15 minut
Pečenje: 40 minut
Sestavine: 150 g instantne polente, 200 ml mleka, 3 jajca, 100 g ribanega sira, 50 g masla, sol, poper, 100 g rukole, 1 čebula, 150 ml smetane za kuhanje. Za testo: 197 g moke, 90 g masla, ščepec soli, nekaj žlic vode.
Priprava: Iz moke in masla zgnetemo krhko testo ter ga pustimov hladilniku, da počiva vsaj pol ure.Polento skuhamo v mleku, jo nekoliko ohladimo, nato postopno vmešamo vanjo jajca, sir in maslo ter jo začinimo. Testo razvaljamo na velikost pekača in oblikujemo rob. Nanj damo polento, jo poravnamo ter potresemo z rukolo in rezinami čebule. Smetano in jajca premešamo in začinimo ter prelijemo na polento. Pogačo pečemo v pečici 40 minut pri 180 stopinjah. Postrežemo še toplo.
Polenta s šampinjoni (za štiri osebe)
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 150 g instantne polente, 50 g masla, 3 žlice ribanega sira, 250 g šampinjonov ali drugih gob, šopek svežih zelišč, žlica suhih zelišč (timijan, origano, rožmarin), 1 strok česna, oljčno olje, sol, poper.
Priprava: Polento skuhamo v vodi, nato ji primešamo riban sir in maslo ter jo začinimo. Šampinjone očistimo, polovico jih narežemo na listke in jih uporabimo pozneje, preostale pa narežemo na majhne koščke. V ponvi na oljčnem olju popražimo strok česna, ki ga odstranimo, ko olje zadiši. Dodamo suha zelišča in gobe, vse na hitro prepražimo in dodamo polento. Dobro premešamo. Preostale šampinjone na oljčnem olju popražimo, da dobijo lepo rjavo barvo. Preden postrežemo polento, jo solimo in popramo ter potresemo s nasekljanimi svežimi zelišči in rezinami gob.
Ocvrta polenta s sirom (za štiri osebe)
Priprava: 15 minut
Pečenje: 10 minut
Sestavine: 150 g instantne polente, 150 g poltrdega sira, nekaj vejic rožmarina, oljčno olje, sol.
Priprava: Polento skuhamo po navodilu na embalaži in preložimo v oglato posodo ter povsem ohladimo. Nato jo narežemo na pravokotnike debeline 2 do 3 cm in v ponvi z rebrastim dnom popražimo, da se zapeče. Preložimo jih na pekač ter na vsakega dodamo rezino sira in vejico rožmarina. V segreti pečici jih pečemo 10 minut pri temperaturi 200 stopinj ali toliko, da se sir začne topiti. Jed ponudimo še vročo.
Torta s suhim sadjem (za šest oseb)
Priprava: 20 minut
Pečenje: 40 minut
Sestavine: 800 ml mleka, 200 ml mleka, 150 g instantne polente, žlička soli, 50 g sladkorja, 3 jajca, 50 g masla, 20 g mletih mandljev, 50 g bele moke, 150 g mešanega suhega sadja in oreščkov, 1 žlička pecilnega praška, naribana limonina lupinica, sladkor v prahu za posip.
Priprava: V posodi zavremo vodo in mleko, solimo, dodamo sladkor in instantno polento, ki jo kuhamo od 3 do 5 minut. Maso preložimo v skledo in nekoliko ohladimo. Primešamo suho sadje, rozine, nasekljane oreščke in limonino lupinico, nato še jajca in zmehčano maslo. Na koncu primešamo še mandlje in moko. Pekač premažemo z maslom in nanj položimo maso, ki jo poravnamo. Pečemo 40 minut pri temperaturi 170 stopinj. Preden kolač razrežemo, ga ohladimo.
Nasvet: Rozine za nekaj ur namočimo v vodi z dodatkom ruma, preden jih vmešamo v kolač.
Kako se kuha klasična in kako instantna polenta?
Klasičen način priprave polente ni zapleten, je pa dolgotrajen. Najbrž bi bilo naivno pripisati, da je polento najbolje kuhati v bakrenem kotličku. Le kje bi ga našli? Sodobnejše navodilo: v posodi zavremo liter vode in jo solimo. Dodamo žlico olja, nato še približno 250 g koruznega zdroba in ves čas mešamo, da se ta ne prime posode.
Potrebne je kar precej vztrajnosti, da se zdrob zgosti in postane mehak, skoraj kremast. Kuhanje na blagi temperaturi med vztrajnim mešanjem lahko traja uro ali tudi več. Če se polenta prehitro zgosti, dodamo zajemalko vroče vode. In kdor ne meša, se mu polenta prismodi.
Instantna, bela in oženjena polenta
Danes je mogoče kupiti instantno polento, ki jo lahko skuhamo že v nekaj minutah. Klasično polento skuhajo, nato pa še enkrat osušijo in zmeljejo. V instantni obliki jo le še enkrat zavremo in že jo lahko postrežemo. Nostalgije po starih časih z njo ni mogoče podoživeti, je pa zelo primerna za hiter obrok.
Še o beli polenti: skuhali vam jo bodo v Brdih ali sosednji Furlaniji, kjer raste bela vrsta koruze, zato je tudi polenta bela in ne rumena.
Na Primorskem je skoraj že pozabljena različica polente, ki so ji rekli oženjena: kuhan krompir pretlačimo v vodi, kjer se je kuhal, nato med mešanjem dodajamo nekaj žlic pšenične moke, da se polenta zgosti. Ponudimo jo z omakami.