Zanimivosti

Obara, slani narastek in kolački - božansko kosilo!

Maja Poljšak
27. 1. 2018, 12.01
Deli članek:

Krožnik krepke obare vedno razveseli, pogreje in napolni z energijo. Dodatno nas bo danes nasitil kruhov narastek s čebulo. Za piko na i pa si bomo privoščili preproste, a resnično odlične kolačke z malinami. Če slednjih nimamo v zamrzovalniku, jih bomo zagotovo našli v trgovini.

Andrej Križ
Piščančja obara

Piščančja obara z zelenjavo in smetano (osebe: 4, kuhanje: 30 minut) 

Sestavine:
1 piščanec, razrezan na 8 kosov
1 manjša čebula
1/4 gomolja zelene
1 ali 2 korenčka
300 g mladega stročjega fižola
150 g šampinjonov
1 zelena bučka
2 žlici olja
sol in poper
1/2 žličke posušenega majarona
1 dl sladke smetane
1 žlička škroba

Priprava:

1. Zelenjavo očistimo, čebulo na drobno sesekljamo. Zeleno narežemo na kockice, korenček na koleščke, šampinjone na lističe. Bučko po dolgem razrežemo na 4 dele in nato na koščke.

2. V visoki posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in kose piščanca, mešamo in pražimo toliko časa, da čebula postekleni in meso spremeni barvo. Nato dodamo zeleno, korenje, fižol in šampinjone ter naprej mešamo in pražimo 2 minuti. Solimo in popramo, prilijemo od 3 do 4 dl vode, zavremo in pokrito kuhamo približno 20 minut, da se meso zmehča.

3. Dodamo še bučko in majaron. Smetano in škrob gladko zmešamo, dodamo obari, kuhamo še 3 minute in odstavimo. Nazadnje jed potresemo s svežimi majaronovimi lističi.

Dreamstime
Kruhov narastek

Kruhov narastek s čebulo (osebe:4, pečenje 30 minut) 

Narastek s čebulo

Sestavine:
70 dag starega kruha
6 velikih čebul
15 dag gnjati
10 dag nastrganega sira
3 jajca
lonček kisle smetane,
žlica sesekljanega peteršilja
pet strokov strtega česna
olje in začimbe

Priprava:

1.    Kruh narežemo na rezine, polovico jih opečemo na olju z obeh stani in z njimi obložimo dno namaščenega pekača. Čebulo zrežemo na kolobarje, solimo in popramo ter zdušimo na treh žlicah olja. Gnjat narežemo na tanke trakove.

2.    Na opečen kruh naložimo čebulo in gnjat ter potresemo s sesekljanim peteršiljem in strtim česnom. Pokrijemo s kruhom, ki ga nismo opekli. V lončku žvrkljamo jajca, smetano, sir, nekaj žlic vode in malo soli. Prelijemo čez kruh, z vilicami ga tu in tam privzdignemo, da se vse lepo prepoji, in pečemo pri 200 stopinjah dobre pol ure.

Arhiv revije maja
Kolački z malinami

Kolački z malinami (oseb: 4, pečenje: 35 minut) 

Sestavine:
1 vaniljin sladkor
200 g moke
150 g rjavega sladkorja
15 g bele čokolade
3 jajca
150 g margarine
2 žlički pecilnega praška
100 g malin

Priprava:

1. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado na margarini. Jajca, sladkor in vaniljin sladkor kremasto stepemo in vmešamo v čokoladno maso.

2. Zmešamo moko in pecilni prašek ter to presejemo k jajčno-čokoladni zmesi. Dodamo maline.

3. Maso vlijemo v pekač in pečemo 35 minut na 175 stopinjah. Razrežemo na kolačke.

Preberite tudi: Močan žajbelj je kralj kosila. Kliknite TUKAJ!