Zanimivosti

Lahke jedi na hitro: začinjeno z vinom

Sonja Grizila
26. 1. 2018, 16.01
Deli članek:

Ni se treba bati, da bomo po jedeh, pripravljenih z vinom, pijani, saj večina alkohola izpuhti, okus pa ostane. Za štiri.

Vinska juha

Potrebujemo žlico masla, žlico sladkorja,dve žlici moke ,400 ml suhega belega ali rdečega vina, 700 ml čiste juhe (lahko je iz kocke) in začimbe.

Maslo stopimo, dodamo sladkor in ga svetlorumeno popražimo, nato dodamo moko,malo pomešamo ter prilijemo vino in vodo. Stepamo z metlico, dokler se grudice ne razpustijo. Solimo, dodamo košček cimeta, nekaj klinčkov, limonovo lupinico, žličko začimbnega posipa in ščepec rožmarina. Kuhamo četrt ure. Zraven ponudimo opečene kruhove kocke. Če skuhamo juho bolj gosto, jo uporabimo kot omako k praženemu krompirju in kuhani govedini.

Pijani piščanec

Za štiri osebe potrebujemo srednje velikega piščanca, večji por, 20 g suhih jurčkov, pol litra suhega belega vina, olje in začimbe.

Piščanca razkosamo, kožo snamemo. Meso solimo in opečemo na vročem olju, da z obeh strani zarumeni. Prilijemo pol kozarca vode in pokrito dušimo 20 minut, vmes obrnemo. Potem dodamo na kolesca zrezan por in jurčke, ki smo jih v vodi namakali pol ure. Dodamo še nekaj brinovih jagod, po ščepec majarona in timijana ter prilijemo vino. Dušimo še 20 minut. Ponudimo s kuhanim krompirjem.

Rižota z radičem

Potrebujemo pol kg treviškega radiča, 300 g riža, 400 ml juhe, 300 ml terana, maslo, 4 žlice parmezana in začimbe.

Riž stresemo v kozico, dodamo tri žlice masla in malo popražimo, nato prilijemo juho, pokrijemo in dušimo deset minut. Potem dodamo na koščke zrezan radič, prilijemo vino in malo vode, solimo, popramo in pokrito dušimo še deset minut, vmes prilivamo po žlicah vodo, če je treba. Na koncu primešamo parmezan in ponudimo.

Vinski šodo

Bil je priljubljena sladica naših babic, z njim so krepčale bolnike. Potrebujemo 3 jajca, 3 žlice sladkorja, četrt litra bolj sladkega aromatičnega vina, vaniljev sladkor in malo cimeta.

Jajca in sladkor stepamo ,da oboje lepo naraste. Nato počasi – med stepanjem – prilijemo kuhano vino. Dodamo še vaniljev sladkor in cimet, posodo pa damo v drugo posodo z vrelo vodo in toliko časa segrevamo, da se krema lepo zgosti, zavreti pa ne sme. Ponudimo samega, toplega ali hladnega, vročega pa polijemo po presušenem ali dolgočasnem pecivu ali po dušenih jabolkih.

Triet

Naše stare mame so stare žemlje zrezale na rezine, jih malo popekle, potresle s sladkorjem in cimetom ter prelile s kuhanim vinom, ki so ga malo razredčile z vodo.

Preberite: Sončne barve družinskega kosila. Kliknite TUKAJ!

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog