Jetra z vinom in žajbljem (osebe: 4, priprava: 30 min)
Sestavine:
500 do 600 g telečjih jeter
2 rdeči čebuli
3 žlice olivnega olja
1,5 dl belega vina
1 žlička balzamičnega kisa
sol in poper
1 vejica žajblja
Priprava:
1. Jetra narežemo na pol centimetra debele rezine, čebuli olupimo in narežemo na lističe. V veliki ponvi segrejemo olje, nanj zložimo rezine jeter, jih popramo in po obeh straneh na hitro popečemo.
2. Jetrom dodamo čebulo, premešamo in malo popražimo, nato dodamo žajbljeve lističe, prilijemo vino in pokrito dušimo še 10 minut. Nazadnje solimo in jed takoj ponudimo s popečeno polento, kruhovimi cmoki ali kar s kruhom.
Solata s slanino (osebe: 4, hlajenje: 1 ura)
Sestavine:
1 kg krompirja
1 velika čebula
100 g rukole (ali motovilca)
1 šopek drobnjaka
150 g slanine
1 žlica olja
3 žlice kisa
limonin sok
150 g kisle smetane
150 ml mineralne vode
1 do 2 žlički gorčice
sol, poper
Priprava:
1. Kuhan in ohlajen krompir olupimo in narežemo na rezine. Čebulo sesekljamo. Rukolo očistimo, drobnjak sesekljamo.
2. Rezine slanine popečemo v ponvi brez maščobe, položimo na kuhinjski papir in narežemo na trakove. Čebulo popražimo na maščobi od slanine, dodamo kis in limonin sok ter še vroče prelijemo po krompirju. Solato za eno uro postavimo na hladno.
3. Zmešamo smetano in mineralno vodo, dodamo gorčico, solimo, popramo. Prelijemo prek solate. Rukolo položimo na dno posode in vanjo zvrnemo solato. Potresemo jo s slanino in drobnjakom.
Bananin kolač (osebe: 6, pečenje: 45 min)
Sestavine:
2 zreli banani
60 g masla
2/3 skodelice sladkorja
2 jajci
1 žlička vaniljine esence
1,5 skodelice moke
1/2 vrečke pecilnega praška
1/2 skodelice mleka
2 žlici mandljevih lističev (po želji)
Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Podolgovat model namažemo z maslom in potresemo z mandljevimi lističi ali moko. Banani olupimo in zmečkamo v pire. Moko pomešamo s pecilnim praškom in presejemo.
2. V skledi najprej penasto umešamo maslo in sladkor. Nato primešamo banani, med mešanjem postopoma dodamo jajci, nato vaniljino esenco, nazadnje pa še izmenično dodajamo moko in mleko ter vse dobro zmešamo.
3. Testo stresemo v model in ga po vrhu potresemo z mandljevimi lističi. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 45 minut. Pečen kolač pustimo, da se malo ohladi, nato ga zvrnemo na mrežico in šele popolnoma ohlajenega narežemo.
Nasvet dneva: namočite ga v vreli vodi!
Pozimi lahko uporabimo tudi posušen žajbelj, ki pa ima izrazitejši vonj in okus od svežega, zato je najboljše, da ga najprej damo v manjšo količino vrele vode, da se namoči, in ga šele nato dodajamo jedem.