Rdeča juha (osebe: 4, kuhanje: 20 minut)
Sestavine:
2 do 3 rdeče paprike (ali 5 do 6 podolgovatih)
1 velika bela čebula
1 korenček
3 žlice olivnega olja
9 dl čiste zelenjavne juhe ali vode
1 dl paradižnikove kaše
1/2 žlice sesekljane bazilike ali peteršilja
sol
Priprava:
1. Zelenjavo očistimo, čebulo na drobno sesekljamo, papriko in korenček pa na drobno narežemo. V posodi segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in jo popražimo, da postekleni. Nato dodamo papriko in korenček, popražimo, da se zelenjava zmehča, in malo posolimo. Zelenjavi prilijemo vročo juho ali vodo, zavremo in kuhamo 20 minut.
2. Juhi dodamo baziliko ali peteršilj, prilijemo paradižnikovo kašo in jo s paličnim mešalnikom zmeljemo. Nazadnje juho pogrejemo in postrežemo.
Pita s skuto in lososom (osebe: 4, pečenje: 30 minut)
Sestavine:
225 g moke
100 g masla ali margarine
250 g skute
2 jajci
2 pločevinki lososa v slanici
sol in poper
1 žlica sesekljanega peteršilja
1 žlica sesekljanega drobnjaka
Priprava:
1. Moko pomešamo z 1 žličko soli, dodamo na kockice narezano maščobo in jo s prsti vtremo v moko, da dobimo drobtinasto zmes. Dodamo od 3 do 4 žlice tople vode in na hitro zgnetemo v testo. Na pomokani delovni površini ga zvaljamo, položimo v pekač, ki smo ga namazali z maslom, in robove, ki segajo čez obod pekača, odrežemo.
2. V skledi z metlico stepemo jajci, dodamo odcejeno skuto, nadrobljeno meso lososa, solimo in popramo, dodamo peteršilj in drobnjak ter vse dobro premešamo.
3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Nadev damo na testo in površino poravnamo. Pekač postavimo v ogreto pečico in najprej s spodnje strani pečemo 15 minut, nato pa z obeh strani še 15 minut.
Solata z bulgurjem in popečenim sirom (osebe: 4, priprava: 30 minut)
Sestavine:
1 skodelica bulgurja
200 g sira za žar
1 manjša kumara
150 g češnjevega paradižnika
sol in poper
3 žlice olivnega olja
1 do 2 žlici vinskega kisa
2 žlici sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Bulgur v slani vodi skuhamo po navodilih, ki so napisana na vrečki. Ko je kuhan, ga stresemo v skledo, premešamo in pustimo, da se ohladi.
2. Sir narežemo na kocke in jih v ponvi popečemo. Kumaro operemo in narežemo na koleščke, če ima zelo debelo lupino, jo pred tem olupimo. Paradižnike prepolovimo in jih posolimo.
3. Ohlajenemu bulgurju dodamo popečen sir, prepolovljene paradižnike in koleščke kumare, premešamo ter po potrebi dosolimo in popramo. Nato vse prelijemo z oljem in kisom, potresemo s peteršiljem in premešamo.
Nasvet dneva: hrana za zbranost in spomin
V prvih tednih leta po navadi potrebujejo nov zagon tudi naši možgani. Tako vam kot vašim šolarjem doma bodo za spomin in zbranost koristili belo zelje, blitva, brokoli, brstični ohrovt, kislo zelje, kolerabica, koromač, koruza in leča ter seveda paprika.