Zanimivosti

Zimske skušnjave: sladkanje z ananasom

M. S.
23. 1. 2018, 16.01
Posodobljeno: 23. 1. 2018, 20.19
Deli članek:

Ananas že dolgo ne velja več za ekstravagantno sladico, ki si jo privoščimo le ob posebnih priložnostih. Ker preprečuje zaprtje in ugodno deluje na presnovo, je idealna izbira za januarske sladice.

Revija Maja
Ocvrt ananas s sladoledom

Majin nasvet

Rezine ananasa boste iz svežega sadeža najlažje izrezali s posebnim nožkom (npr. Gefu). Sadež odrežete pri vrhu, potem pa na sredino namestite tulec in večkrat zavrtite. Ko pridete do konca sadeža, le izvlečete držalo in rezine so pripravljene, da jih z drugim delom priročnega pomočnika za rezanje ananasa narežete na koščke.

Revija Maja
Rezine ananasa boste iz svežega sadeža najlažje izrezali s posebnim nožkom (npr. Gefu).

Ocvrt ananas s sladoledom (25 minut, 283 kcal)

Sestavine za 4 osebe:
1 ananas
1 limeta
1 žlička cimeta
½ žličke mletih klinčkov
100 g masla
2 žlici javorjevega sirupa
4 kepice kokosovega sladoleda

Priprava:

1. Ananas olupimo in odstranimo rjava očesa. Narežemo ga po dolgem na osem rezin.

2. Limeti nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Oboje zmešamo, dodamo cimet in klinčke.

3. Maslo segrejemo z javorjevim sirupom v ponvi, potem pa v njej ocvremo rezine ananasa. Cvremo jih od 5 do 6 minut, večkrat obrnemo, potem pa dodamo začinjeno limetino mešanico in pražimo še minuto.

4. Rezine ananasa razdelimo na štiri krožnike in postrežemo s kepico sladoleda.

Revija Maja
Ananasove pite

Ananasove pite (35 minut, 470 kcal)

Sestavine za 4 osebe:
1 ananas
50 g rjavega sladkorja
1 vaniljin strok
1 žlica masla
1 zavitek vlečenega testa
2 žlici mleka
2 žlici javorjevega sirupa

Priprava:

1. Ananas olupimo, odstranimo trd osrednji del in narežemo na tanke okrogle rezine.

2. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pekač obložimo s papirjem za peko. V ponvi segrejemo maslo, dodamo sladkor, sredico vaniljinega stroka in rezine ananasa. Pražimo, da se sladkor stopi in ananas popolnoma prevleče z masleno zmesjo.

3. Testo razgrnemo in narežemo na štiri enake pravokotnike. Na sredino vsakega razporedimo rezine ananasa. Robovi (3 cm) testa morajo ostati prazni, saj jih prepognemo in v kotih rahlo pritisnemo.

4. Pite položimo v pekač in jih premažemo z mlekom. Pečemo 25 minut, potem pa pokapljamo z javorjevim sirupom in pečemo še od 5 do 10 minut, da ananas zlato porjavi.

5. Pite postrežemo še tople, lahko s kepico vaniljevega sladoleda.

Revija Maja
Ovsena kaša z ananasom

Ovsena kaša z ananasom (20 minut, 560 kcal)

Sestavine za 1 osebo:
180 ml ananasovega soka
4 žlice ovsenih kosmičev
1 ščepec soli
120 g navadnega jogurta
100 g rezin ananasa
1 kivi
1 žlica kokosovih ostružkov

Priprava:

1. Sok solimo in zavremo s kosmiči. Ko zavre, odstavimo in počakamo 4 minute.

2. Ananas narežemo na koščke, kivi olupimo in prav tako narežemo. Skupaj z jogurtom sadje vmešamo v kosmiče.

3. Potresemo s kokosovimi ostružki in ponudimo.

Revija Maja
Hitra sladica v kozarcu

Hitra sladica v kozarcu (15 minut, 259 kcal)

Sestavine za 4 osebe:
1 konzerva nesladkanega ananasa (260 g brez soka)
250 g puste skute
250 g vaniljevega jogurta
1 vaniljin sladkor
100 g hrustljavih kosmičev s sadjem

Priprava:

1. Ananas odcedimo in narežemo na koščke. Skuto zmešamo z jogurtom in vaniljinim sladkorjem.

2. V visoke kozarce naložimo v plasteh koščke ananasa, skuto z jogurtom in hrustljave kosmiče.

Preberite tudi: Več vlaknin, boljša prebava: Jedi s suhimi slivami. Kliknite TUKAJ!

Revija Maja